ГоловнаПолітика

Рада проголосувала спецзакон для закупівель Міноборони

Документ, покликаний врегулювати кризову ситуацію, ще має пройти друге читання

Рада проголосувала спецзакон для закупівель Міноборони
Фото: facebook.com/ato.news

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4288 про особливості здійснення закупівель на потреби оборони.

За ухвалення за основу законопроекту №4288 проголосували 239 депутатів. Щоб документ став законом і набув чинності, знадобиться ще одне голосування і підпис президента.

Законопроект покликаний врегулювати кризову ситуацію, яка склалася з закупівлями для армії. 1 квітня закінчився експеримент, згідно з яким Міноборони здійснювало закупівлю на експериментальній основі через електронні торги й електронний аукціон. Того ж дня набув чинності закон про публічні закупівлі, який зобов'язує всі центральні органи виконавчої влади проводити закупівлі через систему електронних торгів ProZorro.

Однак Міноборони зажадало ухвалити особливу процедуру для закупівель на потреби оборони в особливий період через занадто довгу процедуру, передбачену в законі про державні закупівлі. За даними міністерства, зараз, наприклад, запаси дизпалива літніх сортів практично вичерпано.

Законопроект №4288 впроваджує алгоритм закупівель для потреб Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період, в період проведення АТО і в період надзвичайного стану.

Законопроект передбачає, що закупівлі здійснюватимуться через систему електронних закупівель Prozorro; відповідальність постачальників за порушення процедури закупівлі та зрив термінів постачання посилюється; вводяться критерії якості для відбору товару, роботи або послуги; скорочуються терміни проведення процедур закупівель з 60 днів до 14 днів.

31 березня Верховна Рада не включила законопроект до порядку денного попри гостру потребу в його ухваленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram