ГоловнаПолітика

ГПУ порушила кримінальну справу за фактом заборони Меджлісу в Криму

Такі дії свідчать про продовження репресій проти кримських татар

ГПУ порушила кримінальну справу за фактом заборони Меджлісу в Криму
Во время обыска Меджлиса в Симферополе
Фото: www.unian.net

Прокуратура Криму (знаходиться в будівлі Генпрокуратури у Києві) розпочала кримінальне провадження за фактом незаконної заборони Меджлісу кримськотатарського народу на території анексованого півострова.

Про це повідомляє офіційний сайт ГПУ.

"Прокуратура Автономної Республіки Крим здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо скоєння незаконно створеною "прокуратурою Республіки Крим" дій, спрямованих на протиправну заборону діяльності представницького органу - Меджлісу", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ наголошують, що такі дії російської "влади" свідчать про продовження репресій проти кримських татар, а також усіх громадян, які протистоять тимчасовій окупації Криму.

"Самопроголошена влада під приводом нібито протидії екстремістської діяльності прагне позбавити кримських татар представницького органу, наполегливо ігноруючи норми міжнародного права у сфері прав корінних народів. Зокрема, Декларацією ООН про права корінних народів підтверджується право таких народів на власні представницькі інституції", - підкреслюють у Генпрокуратурі .

Нагадаємо, 18 квітня у Росії офіційно визнали Меджліс екстремістською організацією. Раніше, 13 квітня, "прокурор" Криму Наталія Поклонська винесла припис призупинити діяльність Меджлісу. У зв'язку з цим голова організації Рефат Чубаров закликав терміново скликати Раду Безпеки ООН.

Сьогодні спікер Ради Андрій Парубій від імені українського парламенту закликав Раду Безпеки ООН відреагувати на заборону Меджлісу. Він також зазначив, що вважає, припинення діяльності організації проявом фашизму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram