ГоловнаПолітика

Порошенко квапить Раду із судовою реформою

Зміни до Конституції мають бути проголосовані в першому читанні до 15 січня.

Порошенко квапить Раду із судовою реформою
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко сподівається, що Верховна Рада ухвалить у першому читанні зміни до Конституції в частині правосуддя до кінця поточної сесії, яка закінчується 15 січня 2016 року.

Про це він сказав на засіданні Національної ради реформ, передає прес-служба глави держави.

"Сьогодні - фінальна дискусія. За її підсумками, враховуючи обговорення, я найближчим часом, на цьому тижні, збираюся внести узгоджений проект у Верховну Раду", - повідомив він, висловивши сподівання, що консенсус буде знайдено, і Верховна Рада прийме ці зміни в першому читанні на поточній сесії з тим, щоб на наступній сесії ухвалити їх остаточно.

Порошенко назвав найважливішими складовими проекту судової реформи очищення й оновлення суддівського корпусу через персональну оцінку кожного судді, а також жорсткий контроль за витратами суддів стосовно їхньої відповідності доходам.

"Йдеться про процедуру оцінювання всіх без винятку суддів і реорганізацію окремих судів, де це необхідно. При цьому це повинно відбутися в дуже короткий термін, а процедура оцінювання, тестування має бути дуже схожа на те, що ми бачили при створенні нової патрульної поліції і яка сьогодні вводиться при наборі нових працівників місцевих прокуратур", - зазначив Президент.

Порошенко звернув увагу на нову підставу для звільнення судді - неможливість пояснити легальність джерел походження майна.

Ще одним ключовим положенням судової реформи Президент назвав скасування суддівської недоторканності.

Нагадаємо, у вересні проект змін до Конституції в частині судової реформи затвердила Конституційна комісія, створена Президентом Петром Порошенком. Після цього документ був направлений на аналіз Венеціанської комісії. Наприкінці жовтня Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила проект судової реформи.

Внесення змін до Конституції - тривалий процес, що передбачає висновок Конституційного суду і голосування на двох різних сесіях парламенту. Поточна сесія ВР закінчиться 15 січня, наступна почнеться в лютому і триватиме до липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram