ГоловнаПолітика

ЦВК пояснив причину затримки виборів на окрузі Єремеєва

Наразі неможливо провести і переформатування депутатської групи "Воля народу"

ЦВК пояснив причину затримки виборів на окрузі Єремеєва
Фото: Макс Требухов

Центральна виборча комісія не може оголосити позачергові вибори на окрузі №23 у Волинській області, де на парламентських виборах минулого року переміг Ігор Єремеєв, поки не отримає свідоцтво про його смерть. Про це заявив у коментарі LB.ua заступник глави ЦВК Андрій Магера.

«ЦВК може почати розглядати це питання, якщо надійде документ, що підтверджує смерть народного депутата. Це - свідоцтво про смерть. Такого документа немає, тому немає підстав говорити про можливість оголосити позачергові вибори в цьому окрузі», - заявив він.

За словами Магери, в законодавстві не прописано процедуру дострокового припинення повноважень народного депутата у разі його смерті. Зокрема, ст. 81 Конституції передбачає тільки причини дострокового позбавлення депутатського мандата.

Заступник ЦВК констатує, що очевидно, ця процедура не прописана в законі про вибори народних депутатів, оскільки до 2014 року діяла інша редакція Конституції у редакції від 2010 року, де рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата підтверджувалося голосуванням більшості від конституційного складу Верховної Ради.

Водночас, Магера зазначає, що навіть у разі отримання свідоцтва про смерть Єремеєва, призначення позачергових виборів на окрузі №23 у Волинській області, зараз не зовсім доречно.

«По-перше, позачергові вибори мали призначити протягом 10 днів з дня припинення повноважень народного депутата, тобто з дня його смерті, по-друге, ми зараз перебуваємо у процесі підготовки до місцевих виборів», - заявив він.

Крім того, заступник голови ЦВК зазначив, що законодавство не зобов'язує родичів направляти свідоцтво про смерть ні в апарат ВР, ні у ЦВК.

У свою чергу, перший заступник голови комітету з питань регламенту й організації роботи ВР Павло Пинзеник у коментарі LB.ua заявив, що, поки не проведено процедуру припинення повноважень Ігоря Єремеєва, неможливо розпочати процедуру розпуску або доукомплектування групи «Воля народу».

У нинішньому скликанні парламенту мінімально допустима кількість депутатів у групі - 19 (мінімальна кількість депутатів, необхідна для формування депутатської групи не може бути меншою, ніж у найменшої депутатської фракції). У зв'язку зі смертю Єремеєва у «Волі народу» залишилося тільки 18 нардепів. Після фактично формальної процедури припинення її повноважень, групі дається 10 днів для доукомплектування свого складу. Інакше група розпускається.

Нагадаємо, народний депутат Ігор Єремеєв, який був головою депутатської групи "Воля народу", 13 серпня помер у лікарні на 48 році життя.

Єремеєв 26 липня отримав серйозну черепно-мозкову травму, впавши з коня у Волинській області. Нардепа ушпиталили в міську клінічну лікарню Луцька, а пізніше відправили на лікування закордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram