ГоловнаПолітика

Порошенко вніс у Раду подання на звільнення Наливайченка

Голосування за відставку пройде сьогодні

Порошенко вніс у Раду подання на звільнення Наливайченка
Фото: 24tv.ua

Президент Петро Порошенко вранці в четвер вніс у Верховну Раду подання на звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України.

Відповідний проект постанови зареєстровано в парламенті під номером 2110а.

Документ не містить обґрунтувань відставки Наливайченка. Порошенко лише посилається на повноваження, передбачені пунктом 12 (1) частини 1 статті 85 Конституції України. У цьому пункті сказано, що в повноваження Верховної Ради входить призначення на посаду та звільнення з посади за поданням Президента України голови Служби безпеки України.

Голосування за відставку Наливайченка очікують у четвер.

Нагадаємо, Президент у середу ввечері зустрічався з фракціями коаліції, щоб переконати їх підтримати звільнення Наливайченка. За даними LB.ua, Порошенко, зокрема, переконав депутатів від партії УДАР, вихідцем якої є Наливайченко, голосувати за відставку. Причинами невдоволення Порошенка головою СБУ названо провали в боротьбі з корупцією, зокрема в зоні АТО.

У Президента пропонували Наливайченкові посаду голови Служби зовнішньої розвідки або віце-прем'єра з євроінтеграції в обмін на добровільний відхід із СБУ. Учора ввечері радник Наливайченка Маркіян Лубківський заявив, що той не писатиме заяву про відставку і відхилив запропоновані йому посади.

Відставка Наливайченка відбувається на тлі його звинувачень на адресу екс-заступника генпрокурора Анатолія Даниленко в "кришуванні" мережі заправок "БРСМ-Нафта", пожежа на нафтобазі якої забрала життя п'яти людей. Одні спостерігачі пов'язують бажання звільнити Наливайченка саме з цими звинуваченнями, інші ж висувають версію, що резонансними звинуваченнями голова СБУ намагався запобігти відставці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram