ГоловнаПолітика

Семенченко: штаб батальйонів створений не для заміни, а для допомоги Генштабу

Комбат скаржиться на інформаційну провокацію

Семенченко: штаб батальйонів створений не для заміни, а для допомоги Генштабу
Архив
Фото: Макс Требухов

Народний депутат, командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко спростовує інформацію про створення паралельного Генштаба. Про це він заявив у коментарі LB.ua.

"Ми (представники полку "Донбас" - ред.), представники добровольчого корпусу "Правий сектор" і деяких інших батальйонів вирішили створити координаційний штаб, який не є ні паралельним, ні альтернативним Генштабу. Було дуже докладно пояснено суть підписаного меморандуму. Але створилася ситуація, що нам приписали слова, які ми не говорили, а потім нас тріумфально викрили", - заявив Семенченко.

"Почали з'являтися заяви батальйонів, які, власне, і не підписували цю заяву. Вони кажуть, що "ми підкоряємося Верховному головнокомандувачу", так і ми йому підкоряємося. "Ми вірні присязі". І ми - вірні присязі. "Ми проти альтернативного Генштабу". І ми проти", - додав він.

Комбат пояснює, що йдеться про створення координаційного штабу для обміну інформацією з Генштабом, пропаганди мобілізації, навчення інструкторів і т.д.

"Штаб створюється для обміну інформацією (з Генштабом - ред.). Ми хотіли б пов'язати оперативний канал інформації про те, що відбувається на передовій, в тому числі для вищого керівництва держави, тому що, ви знаєте, те, що відбувається на передовій, і що доноситься наверх, найчастіше, - різні речі. Крім того штаб займатиметься координацією соціальних питань, матеріально-технічного забезпечення добровольчих батальйонів, підвищення професіоналізму солдатів і офіцерів добровольчих батальйонів, боротиметься зі злочинами, які вчиняються добровольцями або під виглядом добровольців, вивчення внутрішніх конфліктів", - заявив він.

"Тепер - про те, чим ми точно не збираємося займатися. Ми не збираємося створювати якісь паралельні Генштаби. Це пропагандистське кліше, яке використовується для критики нашої ініціативи. Про це ніхто і ніколи не говорив. Ми не збираємося тиснути на президента і уряд, навпаки ми допомогти хочемо... Не збираємося займатися якимись насильницькими діями всередині країни проти діючої влади або ладу, типу військових переворотів або третіх майданів. Ми не збираємося вести свою війну. Це взагалі маячня", - сказав Семенченко.

Він додав, що є лише підписантом меморандуму як комбат батальйону, але не входить у структуру штабу, як і Дмитро Ярош.

"У штаб входитимуть виключно професійні військові. І ні я, ні Ярош у штаб не входимо", - уточнив він і додав, що, швидше за все, штаб буде громадською організацією.

Семенченко також повідомив, що наразі процес підписання меморандуму триває. Хто саме вже приєднався до ініціативи, він не знає. Підписи збирає заступник командира добровольчого корпусу "Правий сектор" Валентин Манько.

Нагадаємо, вчора повідомлялося, що представники 13 батальйонів і організацій підписали спільний меморандум про створення Об'єднаного штабу добровольчих сил України.

Командири 8 батальйонів від імені 37 підрозділів МВС і Нацгвардії оприлюднили на сайті Міністерства внутрішніх справ звернення, в якому вони спростували участь батальйонів у створенні "Об'єднаного штабу батальйонів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram