ГоловнаПолітика

ВР має намір дозволити негласне слідство проти солдатів

Норми законопроекту не стосуються тих, хто ще не на службі

ВР має намір дозволити негласне слідство проти солдатів

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект, яким до підстав для негласного слідства внесено ухилення солдатів від військової служби в умовах особливого періоду та АТО.

За прийняття законопроекту №1849 за основу проголосували 240 депутатів при мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, "негласне слідство" - різновид слідчих дій, відомості про факти і методи проведення яких не підлягають розголошенню - тепер може застосовуватися до злочинів, передбачених статтями 407-409 Кримінального кодексу.

Стаття 407 передбачає покарання за самовільне залишення військової частини або місця служби, стаття 408 - покарання за дезертирство, стаття 409 - за ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом.

При цьому норми законопроекту не стосуються статей 335 (Ухилення від призову на строкову військову службу), 336 (Ухилення від призову за мобілізацією), 337 (Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів) Кримінального кодексу.

Зараз негласні слідчі (розшукові) дії дозволяються виключно у кримінальному провадженні за тяжкими або особливо тяжкими злочинами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram