ГоловнаПолітика

ГПУ звинуватили в допуску до секретної бази фірми, пов'язаної з російською оборонкою

В угоді прокурорів з фірмою "Летограф" виявився російський слід

ГПУ звинуватили в допуску до секретної бази фірми, пов'язаної з російською оборонкою
Фото: www.segodnya.ua

Журналісти виявили, що бази Генеральної прокуратури обслуговуватиме фірма, яку СБУ ще 2012 року підозрювала в можливому заподіянні шкоди національній безпеці.

Про це йдеться в розслідуванні "Слідство.Інфо".

У грудні 2014 року ГПУ в межах процедури закупівлі в одного учасника замовила обслуговування бази даних з обмеженим доступом "Єдина система статистики та аналізу" за 920 тис. грн у фірми "Летограф ІТ Консалтинг та послуги Україна". Згідно з умовами тендера, підприємство буде супроводжувати і модифікувати систему ЄСОА. Генпрокуратура була зобов'язана узгодити цю закупівлю з Державним агентством з питань електронного урядування, але не зробила цього.

Окрім того, на офіційному сайті Вісника державних закупівель є неточності в тендерній документації. Наприклад, замість коду ЄДРПОУ компанії "Летограф" з невідомих причин зазначено код ПАТ "Дочірнього банку "Сбербанка России". Водночас в обґрунтуванні необхідності закупівлі в одного учасника йдеться про іншу компанію й інший тендер.

Засновниками ТОВ "Летограф ІТ Консалтинг та послуги Україна" є росіянин Гліб Лукін і болгарська компанія "Ніке Топ 906", засновником якої є той самий Лукін. З Лукіним також пов'язані російські компанії "Летограф" і "Летограф ІТ консалтинг і послуги". Крім того, він входить до складу ради директорів ВАТ "Особливе конструкторське бюро Салют", яке є учасником федеральної цільової програми "Розвиток оборонно-промислового комплексу Російської Федерації на 2011-2020 роки".

2012 року ТОВ "Летограф ІТ Консалтинг та послуги Україна" вже мало намір стати учасником реалізації проекту електронної взаємодії в секретаріаті Кабміну. Цінова пропозиція компанії становила лише 1 гривню.

Тоді СБУ попередило тодішнього прем'єра Миколу Азарова, що в разі залучення вказаної фірми можливий витік відомостей з обмеженим доступом, розголошення яких може заподіяти шкоду національній безпеці держави. Тоді ТОВ "Летограф ІТ Консалтинг та послуги Україна" не виграло тендер Кабміну.

Проте наприкінці 2012 року компанія отримала підряд від Генпрокуратури вартістю

4,11 млн грн на постачання ліцензійного програмного забезпечення для 185 користувачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram