ГоловнаПолітика

Верховний представник ЄС висловилася за автономію для сходу України

Могеріні вважає помилкою ЄС пізній початок діалогу між Росією, Україною та ЄС

Верховний представник ЄС висловилася за автономію для сходу України
Фото: EPA/UPG

Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що Європейський Союз очікує від України надання автономії її східним областям.

Про це вона повідомила в інтерв'ю австрійському виданню Kurier, пише ZN.ua.

"Поваги до культури і мови людей, статусу автономії для сходу та інституційних реформ", - відповіла Могеріні на запитання, чого ЄС очікує від Києва.

Також політик зазначила, що українська влада має далі надавати гуманітарну допомогу переселенцям. Також, на думку верховного представника ЄС, варто приділити увагу боротьбі з корупцією та розвитку економіки, Україна потребує реформ і відповідальна за їх проведення.

Однією з помилок Євросоюзу Могеріні вважає пізній початок діалогу між Росією, Україною та ЄС.

Верховний представник також повідомила, що для врегулювання конфліктів Євросоюз використовує методи, які принесуть потрібний ефект у середньо- і довгостроковій перспективі.

"Ми часто реагуємо на проблеми, коли вони вже є", - зазначила Могеріні, додавши, що Європа повинна об'єднати свої "сили і ресурси, дипломатію і економіку". Це, як зазначила політик, зробило б Європу непереможною.

Також глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні вважає, що відносини ЄС і Росії потребують перезавантаження. Дипломат підкреслила, що поведінка Росії на Сході України перешкоджає тому, щоб ЄС бачив у ній партнера.

Нагадаємо, переважна більшість українців - 74,1% - виступають за збереження унітарного державного ладу, причому за останні шість років кількість прихильників унітарної України збільшилася більш ніж на чверть, свідчать результати соцопитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram