ГоловнаПолітика

Литва не боїться Росії й готова захищатися, - Грібаускайте

Наступного року Литва підвищує оборонний бюджет на 40%

Литва не боїться Росії й готова захищатися, - Грібаускайте
Фото: Макс Левин

Литва не боїться нападу Росії, оскільки є членом НАТО, і готова захищатися, як Україна.

Про це повідомила президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю "1 + 1", інформує Укрінформ.

"Ми вже увійшли у всі спільноти наших західних союзників в НАТО, ЄС, і готові захищати себе, так само як присвячують своє життя захисту своєї Вітчизни громадяни України. Так, країна, яка здатна переступити через будь-який міжнародний закон, груба, агресивна, але ми не боїмося, ми знаємо цього сусіда. Ми жили під його окупацією півстоліття, але ми ні за що не дамо нікому окупувати нас знову", - сказала Грібаускайте.

На її думку, Росія не зважиться напасти на балтійські країни.

"Ми зараз говоримо чисто теоретично, я думаю, Росія навіть не спробує піти на балтійські держави, оскільки ми - члени НАТО. Рішення Уельського саміту чітко показали, як Альянс готується підвищувати свою обороноздатність. Мова йде про регіональні країни - країни Балтії, Польщу. Авіапатрулювання сьогодні вдень вже потроєно", - сказала президент Литви.

Водночас Грібаускайте повідомила, що Литва наступного року збільшить оборонний бюджет на 40%.

"Ось що дає членство в НАТО - безпека і колективна оборона, але ми не очікуємо, що хтось захистить нас. Ми самі підвищуємо оборонний бюджет - у наступному році на 40%, створюємо власні сили швидкого реагування, які вже почали працювати з 1 листопада. Якщо щось станеться на наших кордонах, ми відповімо протягом 24 годин", - пояснила президент Литви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram