ГоловнаПолітика

Кабмін схвалив законопроект проти "злодіїв у законі"

МВС хоче припинити практику, коли злочинці з інших країн шукають притулку в Україні

Кабмін схвалив законопроект проти "злодіїв у законі"
Фото: ru-newz.ru

Уряд 5 листопада схвалив законопроект про зміни у статті Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність для "злодіїв у законі".

Як повідомляє прес-служба МВС, зміни торкнуться статті 255 КК "Створення злочинної організації". Зокрема, запропоновано встановити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років для осіб, які мають найвище становище у злочинній ієрархії, так званих "злодіїв в законі". За обтяжувальних обставин їхні дії каратимуться позбавленням волі на строк до п'ятнадцяти років або довічним ув'язненням.

Документ розроблено Міністерством внутрішніх справ і найближчим часом буде внесено на розгляд до Верховної Ради України.

Необхідність ухвалення цього закону вже давно стоїть на порядку денному, особливо враховуючи досвід інших країн пострадянського простору у боротьбі з цим явищем, зазначають в МВС. Майже десять років тому аналогічний закон ухвалили в Грузії. Таким самим шляхом пішли в Російській Федерації та Молдові, де лише сам факт наявності статусу "злодія в законі" є злочином.

"Фахівці сподіваються, що після ухвалення і в нашій державі такого закону "злодії в законі" з інших країн не шукатимуть притулку в Україні, а правоохоронні органи отримають додатковий дієвий інструмент для боротьби з такими проявами організованої злочинності", - уклали в МВС.

Нагадаємо, в Україні регулярно затримують і висилають "злодіїв в законі" з країн колишнього СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram