ГоловнаПолітика

Генпрокуратура закрила кримінальну справу проти корупційної схеми в держпідприємстві Мін'юсту, - Чорновол

Гроші замість бюджету потрапляли на Кіпр, каже журналіст

Генпрокуратура закрила кримінальну справу проти корупційної схеми в держпідприємстві Мін'юсту, - Чорновол
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу проти корупційної схеми в державному підприємстві Мін'юсту "Інформаційний центр". Йдеться про мільйони коштів, які таким чином потрапляють на кіпрські офшори, а не в державний бюджет.

Про це повідомила журналістка, член політради партії "Народний фронт" Тетяна Чорновол.

Чорновол зазначила, що йдеться про корупційну схему на базі державного підприємства Мін'юсту "Інформаційний центр" та приватної фірми, яка займалася розробкою програмного забезпечення для державних реєстрів "Арт-мастер".

Схема, за словами Чорновол, тривала більш як 10 років. Її суть у тім, що кожен, починаючи від нотаріуса до приватної особи, яка реєструє шлюб або оформляє довідку про смерть, повинен нібито заплатити за авторські права приватній фірмі, зареєстрованій на Кіпрі.

"Я маю досвід зі справою Бакуліна, коли справу закрили. Але після того, як "Народний фронт" вийшов до преси, її знову відновили. Те ж саме, я сподіваюся, станеться з "Арт-мастер", адже ця корупційна схема триває вже понад 10 років", - заявила Чорновол.

"Для мене закриття цієї справи - шоковий стан. Тому що є дуже багато матеріалів, які свідчать про кримінал у цій корупційній схемі. Відповідно я сподіваюся, що Генпрокуратура знову відновить цю справу, тому що справа була у ГПУ - МВС не може порушити її знову. Тому все зараз залежить від Генпрокуратури", - зазначила член політради "Народного фронту".

"Потрібно, щоб ГПУ довела цю справу до кінця, а потім подала позов до суду про скасування договорів, які було підписано між державним підприємством Мін'юсту та "Арт-мастером", і повернення державних реєстрів у користування держави. Щоб кошти, які платять громадяни, йшли на рахунки держави, а не на офшори", - додала Чорновол.

Вона також зазначила, що розслідування цієї корупційної схеми виникало під час кожної зміни влади, однак постійно затихало.

"Очевидно, що власники цієї схеми просто платили зацікавленим особам, і ці справи було закрито", - підкреслила кандидат у народні депутати.

У свою чергу у Мін'юсті заявили, що з початку цього року міністерство повністю відмовилося від платежів цій приватній структурі, а всі матеріали було передано правоохоронним органам.

Як стверджують у міністерстві, ще на початку цього року було проведено перевірку цієї схеми з відмивання мільйонів гривень приватними структурами, які належали попередній владі, і всі матеріали передано органам прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram