ГоловнаПолітика

Партія регіонів оприлюднила власний варіант "меморандуму єдності"

Питання про статус російської мови в парламенті постало руба

Партія регіонів представила свій варіант меморандуму національної єдності, який дозволить вивести Україну з кризи.

Документ опубліковано на офіційному сайті партії.

Зокрема, ПР пропонує українцям об'єднається в ім'я країни і цілісності держави, а ВР - ухвалити низку важливих рішень. Серед них:

1. Ліквідацію обласних і районних державних адміністрацій;

2. Формування виконкомів обласних та районних рад і передачу їм функцій виконавчої влади;

3. Прямі вибори голів обласних рад територіальними громадами відкритим голосуванням жителями областей;

4. Забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами завдяки встановленню справедливого розподілу доходів бюджетів за рахунок того, що:

- будуть залишені на державному рівні позитивне сальдо ПДВ, акцизні та митні збори,

- будуть залишені на місцевому рівні податок на прибуток, податок на доходи фізосіб, податки на надра і землю, місцеві податки і збори;

5. Запровадження дієвих механізмів участі громадськості у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування.

Для досягнення миру і злагоди Верховна Рада України забезпечить конституційне закріплення статусу російської мови як другої державної.

Верховна Рада України зобов'язується ухвалити закон про недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної й адміністративної відповідальності осіб через події під час масових акцій в Україні за умови звільнення будівель та інших громадських місць і добровільного складання зброї.

Верховна Рада України закликає до роззброєння всіх незаконних формувань, повернення всіх незаконно захоплених будівель їх законним власникам, звільнення всіх незаконно зайнятих вулиць, площ та інших громадських місць в українських містах, селах і селищах.

Нагадаємо, текст меморандуму про вихід із кризи мали узгодити парламентські фракції, однак "Свобода" відмовилася підтримувати пункт про надання російській мові статус другої державної.

Зазначимо, що ідея підписанням меморандуму виникла після відмови Партії регіонів голосувати в парламенті до виконання вимог, озвучених на екстреному з'їзді, який пройшов 16 квітня в Донецьку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram