ГоловнаПолітика

У декількох регіонах пройшов попереджувальний страйк

У прокуратурі наполягають на його незаконності

Мешканці низки міст України в четвер провели годинний попереджувальний страйк за закликом опозиції.

Про це повідомляє прес-служба партії "УДАР".

"У страйку взяли участь сотні тисяч українців", - сказано в повідомленні.

Зазначають, що всього було створено 974 страйкові комітети в кожній області, у великих містах і районних центрах.

Найактивніше страйкували в містах Центральної та Західної України. Всеукраїнський попереджувальний страйк підтримали також Харківська, Луганська і Дніпропетровська області.

Повідомляють, що страйкові акції пройшли в Києві, Чернівцях, Ужгороді, Рахові, Житомирі, Львові, Самборі, Дрогобичі, Новому Роздолі, Жовкві, Стрию, Червонограді, Івано-Франківську, Тернополі, Черкасах, Борисполі, Славутичі, Богуславі, Вишгороді, Іванкові, Броварах, Українці, Боярці, Вишневому.

Тим часом у прокуратурі називають страйки заради підтримки політичних сил незаконними.

"Відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)", під страйком розуміють тимчасове колективне добровільне припинення роботи працівниками (невихід на роботу, невиконання своїх трудових обов'язків) підприємства з метою вирішення розбіжностей між роботодавцем і найманими працівниками щодо умов праці та виробничого побуту. Тому страйк не може бути масовим заходом, організованим на підтримку тих чи інших політичних сил", - сказано в повідомленні прес-служби прокуратури Волинської області.

Зазначають, що на учасників цих акцій не поширюються законодавчі гарантії, а самі вони є порушниками трудової дисципліни.

"Учасникам незаконних страйків не виплачується заробітна плата і не проводиться нарахування трудового стажу. Крім того, примушування до участі у страйку є кримінально караним діянням, відповідальність за яке передбачена ст. 174 Кримінального кодексу України", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, 9 лютого лідер парламентської фракції "УДАР" Віталій Кличко на Майдані Незалежності під час чергового віча закликав учасників Євромайдану долучитися до всеукраїнського страйку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram