ГоловнаПолітика

Форум облрад у Криму закликав до децентралізації влади

Брати участь у роботі форуму відмовилися 9 місцевих органів влади

Форум облрад у Криму закликав до децентралізації влади
Фото: http://www.rada.crimea.ua

У Криму в Лівадійському палаці (Ялта) відбувся Всеукраїнський форум представників обласних рад і Верховної Ради Криму, за підсумками якого облради сформували свої пропозиції про шляхи виходу з політичної кризи і тексту нової Конституції.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради Криму, на заході були представлені 18 регіонів України, при цьому у форумі відмовилися взяти участь представники Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької, Вінницької обласних рад та Київської міської ради.

За підсумками роботи облрада ухвалила заяву, в якій, серед іншого, висловлюється переконання, що жоден з насильницьких способів вирішення соціально-політичного конфлікту в країні неприйнятний.

"Наша спільна думка: вихід з процесу громадського розпаду, що виник у ці кілька місяців і погіршується з кожним днем, вимагає як негайнийх конкретних дій, так і негайного формування стратегії суспільної перебудови в Україні", - сказано в документі.

Першочергові кроки, на думку облрад, повинні полягати в ухваленні всіма сторонами конфлікту в центрі і на місцях взаємного добровільного зобов'язання відмовитися від будь-яких насильницьких дій; залученні в переговорний процес центральної влади та опозиційних сил, представлених у Верховній Раді, законно обраних представників територіальних громад; відмові від ультиматумів у переговорах; безумовному виконанні угод, досягнутих на цей момент і оформлених у законодавчому порядку.

Для запобігання повторення ситуації в майбутньому облради запропонували провести системні зміни в організації народовладдя в Україні та діяльності всіх відповідальних політичних і громадських сил.

Ці зміни, як йдеться в документі, повинні включати: послідовну децентралізацію влади, а також перегляд податкової та бюджетної політики держави, який відповідає цій меті; законодавче забезпечення безпосереднього народовладдя в Україні, тобто ухвалення дієвого закону про місцеві та державні референдуми; формування законодавства про вибори, що забезпечує належний професійний і моральний рівень депутатського корпусу і пряму відповідальність депутатів у разі невиконання ними своїх безпосередніх обов'язків.

Облради закликали включити ці аспекти в нову Конституцію України, яку вони закликали ухвалити не поспіхом, а у встановленому законом порядку.

Новий Основний закон, згідно з заявою, має встановити розумний баланс повноважень державної влади та представницьких органів територіальних громад.

"Ефективним механізмом ухвалення збалансованих законодавчих актів міг би стати двопалатний парламент, одна з палат якого (державна палата) формувалася б політичними партіями на пропорційній основі, а друга (палата регіонів) - за мажоритарним принципом з рівним представництвом від кожного регіону України", - сказано в заяві.

Облради вирішили проводити регіональний форум щомісяця.

У разі неможливості виходу з політичної кризи правовим конституційним шляхом і погіршення ситуації в країні регіональний форум виступить з ініціативою провести Всеукраїнський з'їзд депутатів рад усіх рівнів.

Учасники форуму ініціюють зустріч з керівництвом Верховної Ради та керівниками парламентських фракцій, щоб донести основні пропозиції регіонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram