ГоловнаПолітика

Лавров: ОБСЄ не має загальних правил моніторингу за виборами

Міністр зазначає, що це питання необхідно порушити на саміті ОБСЄ.

Лавров: ОБСЄ не має загальних правил моніторингу за виборами
Фото: EPA/UPG

ОБСЄ не має ніяких узгоджених правил для Бюро з демократичних інститутів і прав людини, які стосуються моніторингу за виборами в державах-учасницях організації.

Про це глава зовнішньополітичного відомства Російської Федерації Сергій Лавров заявив на брифінгу в Києві в п'ятницю за результатами зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком, повідомляє "Укрінформ".

"Щодо моніторингу за виборами в державах-учасницях ОБСЄ, відповідно до зобов'язань запрошувати міжнародних спостерігачів, то, безумовно, тут необхідне впорядкування. Поки що жодних узгоджених, загальноприйнятих правил для Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини не вироблено", - заявив він .

При цьому Лавров зазначив, що ще 2007 року Росія разом із співавторами з деяких країн СНД внесла пропозиції, які, на думку авторів, можна було б прийняти за основу "для дискусії щодо вироблення таких правил".

"Ми регулярно нагадуємо про цю ініціативу, яку деякі члени ОБСЄ сприйняли не дуже позитивно", - додав він.

Лавров також пообіцяв, що на майбутньому черговому засіданні міністрів закордонних справ ОБСЄ, який відбудеться

на початку грудня цього року в Дубліні, автори документа ще раз про нього нагадають і поширять серед учасників зустрічі.

Що стосується головування України в ОБСЄ 2013 року, то Лавров пообіцяв, що Москва "активно підтримуватиме Україну в тому, щоб зробити діяльність в ОБСЄ більш цілеспрямованою і відповідною тим основним принципам, які було закладено в Гельсінському заключному акті та в інших базових документах ОБСЄ".

Нагадаємо, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у п'ятницю, 19 жовтня, перебуває з візитом в Україні. "Головна мета візиту: підготовка зустрічі президента Російської Федерації Володимира Путіна з Президентом України Віктором Януковичем, який здійснить свій робочий візит до РФ 22 жовтня", - сказав офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram