ГоловнаПолітика

Глава УПЦ просить Януковича не вводити біопаспортів

У Київську Митрополію УПЦ надходять численні звернення вірян не допустити введення закону.

Глава УПЦ просить Януковича не вводити біопаспортів
Фото: пресс-служба президента

Предстоятель УПЦ (МП) Володимир (Сабодан) звернувся до Президента України із закликом накласти вето на Закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її соціальний статус", який 2 жовтня ухвалила Верховна Рада.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ (МП).

Митрополит Володимир зазначив, що в Київську Митрополію Української Православної Церкви надходять численні звернення вірян із вимогою не допустити введення в дію цього Закону.

"У цих зверненнях ідеться, що вказаний закон порушує право громадян на приватність, яке гарантоване ст. 32 Конституції України. Крім того, занепокоєння православних викликає можливість втручання в їхнє особисте життя, яку створює закон №10492. Автори звернень вказують, що цей документ не в усьому узгоджується з вимогами Закону України про захист персональних даних (№ 4452-VI)", - зазначено у зверненні митрополита Володимира.

Митрополит УПЦ (МП) зазначає, що "особам, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації в безконтактний електронний носій, імплантований у відповідні бланки документів, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, встановленому чинним законодавством України". Однак, на жаль, у законі ніяк не прописано порядок відмови громадян від внесення їх персональної інформації в безконтактний електронний носій. Тому норма про відмову має винятково декларативний характер".

"Шановний Вікторе Федоровичу! Від імені Української Православної Церкви звертаюся до Вас із проханням накласти вето на закон, оскільки він несе загрозу обмеження базових прав людини. Вважаю, що питання про доцільність створення в Україні єдиного демографічного реєстру потребує додаткового вивчення. Відомо, що багато закордонних країн відмовилися від введення подібних реєстрів", - зазначає у своєму зверненні Митрополит УПЦ (МП) Володимир.

Раніше, Митрополит Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської лаври, звернувся до Президента України, засуджуючи Закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр".

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада прийняла в цілому закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає запровадження в Україні електронних паспортів. Реєстр - це електронна система, призначена для зберігання, обробки та використання визначеної законом інформації про особу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram