ГоловнаПолітика

Медведчук: Україна розколота через невирішеність мовного питання

Політик вважає, що статус російської мови слід гарантувати.

Медведчук: Україна розколота через невирішеність мовного питання
Фото: www.segodnya.ua

Екс-глава адміністрації президента Віктор Медведчук вважає фактом, що затягування посилення статусу російської мови призвело до фактичного розколу країни.

Про це повідомляє прес-служба політика.

Він зазначає, що Комітет з питань культури та духовності, що закликає не розглядати законопроект про мови, ігнорує Європейську хартію про мови.

"Хартія, дотримання якої в Україні досі під великим питанням, для цих панів не є указом. А Європа, в країнах якої є навіть не по дві державні мови, в їхньому баченні - "зона повної бездуховності", - уточнив політик.

"Як, утім, і Конституція, яка гарантує вільний розвиток усіх мов національних меншин, і російської мови зокрема", - додав Медведчук, цитуючи положення зі ст. 10 Конституції: "В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України".

"Нас багато років лякають розколом країни, спекулюючи на темі протистояння української та російської мов. Водночас є незаперечним фактом, що саме багаторічне затягування вирішення цього питання і є однією з причин фактично наявного розколу", - вважає політик.

"Ці пани та схожі на них рятівники української нації, які вважають себе оплотом нашої "духовності і культури", які пасуться на ниві "захисників української мови", чудово розуміють, що після зняття цієї теми з порядку денного вони виявляться нікому не потрібними", - додав Медведчук.

"Тільки Конституція і Закон повинні не тільки раз і назавжди покласти край цим політичним спекуляціям, а й реально захистити невід'ємні права громадян, серед яких право говорити мовою своїх батьків таке саме священне, як і право на честь і гідність", - підсумував Медведчук.

Як відомо, в четвер у Раді розглядатимуть Закон "Про засади державної мовної політики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram