ГоловнаЕкономікаДержава

Українську податкову систему оцінили на "двійку"

Бізнесмени розповіли про негативний досвід роботи з податківцями.

Українську податкову систему оцінили на "двійку"
Фото: news.ub.ua

Європейська бізнес-асоціація оприлюднила результати дослідження податкової системи України за 2011 рік, згідно з яким її оцінили на 1,9 бала з п'яти можливих.

117 представників компаній, що входять в ЄБА, оцінювали якість податкового законодавства, простоту/складність адміністрування податків, стан фіскального тиску, якість роботи податківців.

Так, 78% респондентів заявили, що податковий режим не сприяв розвитку і підтримці бізнесу. Більшість опитаних (84%) також заявили, що податкова звітність і адміністрування в Україну є складними. При цьому бізнесмени одностайно визнали недосконалість і слабкість електронної системи звітності.

Податкова служба значно активізує свою роботу з досягнення податкового компромісу з бізнесменами та значно знизить податковий тиск на бізнес

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Респонденти також поскаржилися на тиск із боку податкових органів. 77% опитаних зіштовхувалися з пропозиціями сплатити податки авансом, 50% отримували необґрунтовані та часті інформаційні запити від податківців, а 41% опитаних було запропоновано завдання з наповнення бюджету своїми податковими платежами.

Водночас майже половина бізнесменів незадоволена якістю сервісу і обслуговування з боку податківців (42%).

Опитування було проведено в першому кварталі Європейською бізнес-асоціацією за підтримки дослідницької компанії InMind.

Нагадаємо, українська податкова служба неодноразово звітувала про позитивні наміри, наприклад про скорочення перевірок малого бізнесу. Однак бізнесмени все одно скаржаться на необґрунтований тиск із боку податківців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram