ГоловнаПолітика

Рішення Європейського суду нічого не дасть Луценкові, - вищі суддівські чини

Скарга екс-міністра Юрія Луценка стосувалася лише незаконності арешту під час слідства і суду, а отже, про вирок у рішенні Європейського суду не буде ні слова.

Рішення Європейського суду нічого не дасть Луценкові, - вищі суддівські чини
Фото: Макс Левин

Про це пише газета "Сегодня".

Адвокат Луценка Ігор Фомін повідомив, що захист ще не відправляв до Євросуду скарги на вирок, оскільки не пройдено необхідних інстанцій в Україні; зокрема, розгляд справи в Апеляційному суді Києва розпочнеться лише 15 травня.

Отже, у найкращому для Луценка разі Євросуд напише, що підстав для затримання не було.

"Таке рішення, в разі його ухвалення, було б підставою для перегляду запобіжного заходу, якби процес іще тривав, - пояснив голова Вищого спецсуду з розгляду кримінальних і цивільних справ Леонід Фесенко. - Але зараз справа Юрія Луценка вже перебуває в Апеляційному суді Києва. І рішення Євросуду, якщо воно буде не на користь України, також розглядатимуть в апеляційних інстанціях".

"Європейський суд не є інстанцією, яка доповнює чи змінює рішення національних судів, - додав голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко. - Його завдання - лише констатувати факт допущеного, на його думку, порушення прав людини, але це не є директивою для українського суду".

Водночас соратник Юрія Луценка по "Народній самообороні"

Юрій Стець вважає, що екс-міністра випустять до літа.

"Думаю, вердикт Євросуду буде дуже скоро. Зрозуміло, що ми виграємо

цей суд, оскільки вирок явно політичний. Євросуд скаже, що Юрій Віталійович не мав можливості належно захищатися, і зобов'яже Україну повернути його справу до суду першої інстанції. А оскільки арешт був неадекватним запобіжним заходом, то Луценка випустять під підписку про невиїзд. Усі в Україні, зокрема і влада, розуміють, що до літа він уже буде на волі", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram