ГоловнаЕкономікаБізнес

Коболєв оцінив собівартість українського газу у 250 доларів

"Це єдиний розрахунок. Ба більше, у приватних компаній він ще більший".

Коболєв оцінив собівартість українського газу у 250 доларів
Фото: Макс Левин

Собівартість тисячі кубометрів газу українського видобутку становить 250 доларів, заявив голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв в ефірі телеканалу "Прямий" ввечері 20 січня.

"Приблизна повна собівартість газу без урахування кредитних коштів, які повернув "Нафтогаз України", на тисячу кубічних метрів становить приблизно $250", - сказав Коболєв, додавши, що в цій ціні враховані всі витрати, крім транспортування і податків, тобто капітальні вкладення, витрати на розвиток, буріння, землевідведення.

"Газовий видобуток - це бізнес, який дуже схожий за своєю економічною моделлю на те, як ви будуєте будинок і здаєте його в оренду. Коли вже будинок зведено, витрати, яких ви зазнаєте щорічно, вони невеликі, і ви отримуєте орендну плату. Але для цього треба було вкласти величезні гроші, щоб цей будинок створити", - пояснив він.

Коболєв зауважив, що "популісти типу пана Капліна" намагаються знищити галузь газового видобутку, обіцяючи зниження ціни на газ.

"Чиста маніпуляція. Повна собівартість, яка враховує також капітальні вкладення і всі супутні витрати, - 250 доларів за тисячу кубічних метрів. Це єдиний розрахунок. Ба більше, у приватних компаній він ще більший", - зазначив він.

Нагадаємо, з 1 листопада тарифи на газ для населення підвищилися до 8,6 грн за кубометр. Наступне підвищення газового тарифу заплановане на травень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram