ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко обговорив з керівництвом Єврокомісії надання Україні €500 млн

Україна повинна виконати шість обов'язкових умов.

Президент Петро Порошенко у четвер вранці зустрівся з президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і провів переговори з його заступником Валдісом Домбровскісом.

"Співрозмовники скоординували позиції щодо прискорення процедур, пов'язаних з наданням макрофінансової допомоги Україні", - повідомляє прес-служба глави української держави за підсумками зустрічі з Юнкером.

Фото: president.gov.ua

Питання четвертої макрофінансової допомоги Україні обсягом 1 млрд євро детально обговорювалося на переговорах з Домбровскісом.

"Під час зустрічі було відзначено, що Україна максимально швидко реалізує взяті на себе зобов'язання в рамках згаданих угод і на сьогодні завершується виконання усіх шести умов для отримання першого траншу допомоги (500 млн євро) і очікується позитивна оцінка Європейської комісії", - повідомили у прес-службі президента.

Фото: president.gov.ua

Зустрічі відбулися в рамках робочого візиту Порошенка на саміт Європейської народної партії.

Нагадаємо, у вересні Україна і Європейський Союз підписали нову програму макрофінансової допомоги на 1 млрд євро.

Вона передбачає два платежі. Кредит покликаний підтримувати економічну стабілізацію і програму структурних реформ, доповнюючи ресурси, що надаються МВФ й іншими донорами. Надання макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду, місія якого саме перебуває у Києві.

Перший транш європейської допомоги обсягом 500 млн євро можливий ще цього року за умови відновлення програми кредитної допомоги від МВФ, другий - навесні 2019 року.

Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві були відкриті в 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми в 2015 та 2017 роках. Останнього третього траншу так і не було через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram