ГоловнаЕкономікаБізнес

Власник Winamp перезапустить плеєр у 2019 році

Програмою досі користуються близько 100 млн осіб.

Власник Winamp перезапустить плеєр у 2019 році
Фото: techcrunch.com

Компанія Radionomy, якій належить медіа-плеєр Winamp, збирається випустити в 2019 році нову версію.

"Це буде абсолютно нова версія, з урахуванням спадщини Winamp, але з можливістю отримати більш багатий досвід прослуховування", - цитує видання TechCrunch гендиректора Radionomy Олександра Сабунджяна. Передбачається, що в новій версії Winamp можна буде не просто слухати MP3-треки, які збережені на жорсткому диску, але також і те, що знаходиться в хмарі, подкасти, потокові радіостанції і створені користувачем плейлисти.

Winamp не отримував оновлень з 2013 року, але, незважаючи на це, сервісом досі користуються близько 100 мільйонів людей щомісяця. Більшість із них перебувають за межами США.

"Користувачі Winamp є всюди. Це величезна кількість. У нас дійсно сильне і важливе співтовариство. Всі "знають", що Winamp помер, що ми більше не працюємо над ним. Насправді, все не так", - заявив Сабунджян.

Останньою версією плеєра став Winamp 5.66. Нова версія отримає номер 5.8.

Перша версія плеєра з'явилася в квітні 1997 року. Творцем програми був американець Джастін Франкель.

Winamp було створено в 1997 році 18-річним Джастіном Франкелем. Спочатку він міг програвати тільки аудіофайли. За рахунок поширення файлообмінників, де розміщувалися MP3-файли, проект привернув величезну аудиторію користувачів. Уже за перші півтора року програму скачали 15 млн осіб. Пізніше Франкель заснував компанію Nullsoft, яка вела розробку плеєра.

У 1999 році Nullsoft разом з Winamp за $80 млн купила компанія AOL.

У 2010 році вийшла мобільна версія Winamp для операційної системи Android.

Зручність Winamp полягала у великій кількості підтримуваних форматів аудіо- (починаючи з версії 2.81) і відеофайлів. Окрім того, зовнішній вигляд програми можна було змінювати завдяки величезній кількості обкладинок для плеєра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram