ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ може закрити очі на затримку бюджету-2019 або дотримуватися своїх правил, - експерт

Кожен з варіантів має і переваги, і недоліки.

МВФ може закрити очі на затримку бюджету-2019 або дотримуватися своїх правил, - експерт
Фото: Сергей Нужненко

МВФ може закрити очі на затримку прийняття бюджету-2019 або дотримуватися своїх правил, і жоден з варіантів наразі не очевидний. Про це заявив керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій, коментуючи LB.ua ситуацію з виділенням Україні чергового траншу МВФ.

"Це те, про що я вже говорив: якщо переговори дотягнуться до вересня, тобто величезний ризик того, що МВФ ще і на бюджет увагу почне звертати. Тобто вимагати реалістичний бюджет відповідно до програми МВФ - це в їхньому стилі", - сказав Паращій.

"Інше питання, що у чиновників МВФ зараз є вибір: домовитися з урахуванням висунутих раніше умов і закрити очі на питання бюджету, або йти за своїми правилами, з урахуванням того, що українська влада ось тільки недавно обдурила фонд з тарифами на газ", - сказав експерт.

Паращій додав, що вибір "виглядає неоднозначно", беручи до уваги величезні ризики для країни, пов'язані з можливою відстрочкою траншу: "А це недоотримання в резерви 3-4,5 млрд доларів до кінця року, ризики для валюти і політичні ризики".

"Якщо МВФ піде по другому варіанту, в України буде привід прийняти бюджет на 2019 рекордні терміни. Ну, а потім поправлять", - сказав Паращій.

Нагадаємо, раніше сьогодні ЗМІ опублікували інформацію про те, що Міжнародний валютний фонд готовий розглянути виділення чергового траншу Україні після прийняття державного бюджету на 2019 рік. Місія МВФ, яка два тижні працювала в Києві, увечері 19 вересня покинула Україну. Наразі ні від Фонду, ні від уряду і Національного банку ніяких коментарів за підсумком переговорів немає, а дискусії, які проводилися експертами фонду з представниками української влади, не привели до очікуваного результату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram