ГоловнаЕкономікаДержава

З "фермерського мільярда" держпідтримки в цьому році не використали жодної гривні

З цих коштів було освоєно лише 436 млн гривень.

З "фермерського мільярда" держпідтримки в цьому році не використали жодної гривні
Фото: budabar/Depositphotos

На сьогодні за урядовою програмою "Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств" на 2018 рік, яка передбачає фінансування на рівні 1 млрд гривень, було використано нуль гривень.

Про це повідомив голова комітету Асоціації фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Слободяник на прес-конференції "Провал програми державної підтримки фермерів урядом - дослідження стану держпідтримки фермерів у 2018 році", передає АgroNews.

Слободяник презентував результати дослідження про виконання держпрограми підтримки аграріїв на поточний рік, проведеного на основі аналізу даних Єдиного веб-порталу використання публічних коштів.

За його словами, в 2018 році на реалізацію програми підтримки аграріїв усього було заплановано 6,3 млрд гривень, з яких 1 млрд гривень передбачався власникам фермерських господарств. Зараз із цих коштів освоєно лише 436 млн гривень 1 174 сільськогосподарськими підприємствами. З них тільки 262 - це фермерські господарства, які змогли отримати всього 21,3 млн гривень.

Окрім цього, за напрямом "Фінансова підтримка сільгоспвиробників (відшкодування вартості вітчизняної техніки і обладнання)" з 945 млн гривень було використано лише 171,970 млн гривень.

При цьому кількість отримувачів цієї допомоги підрахувати поки що неможливо, оскільки кошти за цим напрямком надходять у чотири державні банки, які потім розподіляють їх між господарствами, що подали заявки.

Зокрема, ці кошти держбанки розподілили так: "Ощадбанк" - 74,817 млн гривень; "ПриватБанк" - 65,718 млн гривень; "Укрексімбанк" - 17,811млн гривень; "Укргазбанк" - 13,623 млн гривень.

За напрямом "Державна підтримка хмелярства, закладки нових садів, виноградників, ягідників і нагляд за ними" з передбачених 300 млн гривень було виділено наразі лише 2,9 млн гривень двом сільгосппідприємствам (не фермерам).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram