ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала серійне виробництво снарядів калібру 152 мм

Нову виробничу лінію встановили на заводі "Артем".

Україна почала серійне виробництво снарядів калібру 152 мм
Фото: president.gov.ua

На київському заводі "Артем" в четвер, 9 серпня, запустили серійне виробництво артилерійських снарядів великих калібрів.

Церемонія відкриття нової виробничої лінії відбулася за участю президента Петра Порошенка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, міністра оборони Степана Полторака, першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва.

"Якщо до початку війни, у 2012-2013 роках, стояло питання утилізації боєприпасів, то, на жаль, війна все дуже швидко утилізувала", - заявив Порошенко на церемонії.

"Хтось хотів поставити Україну на коліна. Тому що з-за кордону нам боєприпаси не продавали (зараз уже продають), а Луганський завод був захоплений, а обладнання вирізане, вивезене в Російську Федерацію, розкрадене, розграбоване і підірване", - заявив Порошенко.

За його словами, 152-міліметрові снаряди стали найбільш дефіцитними в українській армії, але швидко освоїти їх виробництво не вдалося.

Тільки в листопаді 2017 року секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна планує організувати серійне виробництво снарядів калібру 152 мм, а також мін для нових мінометів калібру 60 мм і гранат для автоматичних станкових гранатометів.

У березні 2018 року концерн "Укроборонпром" за підсумками вогневих випробувань відзвітував про готовність до виробництва 152-го калібру.

Новий осколково-фугасний снаряд розрахований для знищення живої сили, артилерії і вогневих засобів противника, а також для руйнування фортифікаційних споруд і об'єктів. Він призначений для стрільби з однієї з найбільш далекобійних артилерійських систем - "Гіацинт".

У виробництві снаряда задіяні ДАХК "Артем", а також інші підприємства концерну "Укроборонпром", що спеціалізуються на створенні засобів ініціювання, вибухових речовин і пороху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram