ГоловнаЕкономікаДержава

Мін'юст виграв суд проти "Київенерго" на 54 млн гривень

Госпсуд Києва визнав законність виплат, які замість компанії Ахметова компенсувала держава.

Мін'юст виграв суд проти "Київенерго" на 54 млн гривень
Фото: golos.ua

Господарський суд Києва задовольнив позов Міністерства юстиції до ПАТ "Київенерго" з відшкодування виплати 54 млн гривень за рішенням Європейського суду з прав людини. Рішення Господарського суду прийнято 9 липня, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"Мін'юст відстоює інтереси України як у міжнародних, так і в національних судах. Завдяки зусиллям і скоординованим діям команди Міністерства юстиції нам вдалося отримати позитивне рішення суду. Хочу підкреслити, що за 3 місяці, протягом яких тривало підготовче провадження, Міністерством юстиції надано всі докази, в тому числі оригінали платіжних доручень, які свідчать про законність виплати компанії "Золотий мандарин ойл" 54 млн грн", - заявила заступниця міністра юстиції Світлана Глущенко

Вона також зазначила, що Мін'юст використовував процесуальні інструменти, передбачені новою редакцією Господарського процесуального кодексу України, зокрема залучав експертів у галузі права і використовував їхні висновки з правових питань.

Нагадаємо, у 2000-х роках компанія "Золотий мандарин" передала "Київенерго" на зберігання мазут, та пізніше його повернути відмовилася. Компанія "Золотий мандарин" дійшла до ЄСПЛ і отримала рішення про компенсацію. Мін'юст розглянув цю ситуацію, і у 2015 році уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабін (зараз представник Президента в Криму) підписав документ про врегулювання спору.

ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати Україною додаткової компенсації компанії "Золотий мандарин", зобов'язавши Україну виконати тільки рішення судів про повернення компанії вартості мазуту. Україна виплатила компенсацію з держбюджету, а потім у 2017 році Мін'юст подав позов до "Київенерго" на повернення цих коштів.

У справі про розтрату 54 млн гривень з державного бюджету в грудні 2017 року Національне антикорупційне бюро провело обшуки в Міністерстві юстиції України, протягом яких виявило порвані документи у справі "Золотого мандарина". Пізніше суд визнав законність обшуків у міністерстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram