ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ розслідує причини різкого зростання цін на автогаз

Попередній аналіз ринку ознак змови не виявив.

АМКУ розслідує причини різкого зростання цін на автогаз
Фото: drive2.ru

У вівторок, 29 серпня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду з представниками галузевих асоціацій і компаній-операторів ринку зрідженого газу, на якому обговорювали причини різкого зростання цін на автогаз.

Про це повідомляє enkorr.

Учасники ринку констатували системні проблеми на ринку, а також поінформували прем'єра про підвищення споживання автогазу, збої в його постачанні і неготовність інфраструктури, зокрема про відсутність сховищ для ресурсу. Також оператори звернули увагу на проблему з "Укрзалізницею" в частині тривалих простоїв вантажів.

За підсумками наради Міністерству енергетики та вугільної промисловості було доручено провести перевірку гуртових постачальників на предмет узгоджених дій. Також своє оперативне розслідування ситуації зростання цін проведе і Антимонопольний комітет України. За словами голови відомства Юрія Терентьєва, попередній аналіз ринку ознак змови не виявив, але необхідне глибше дослідження.

Наступну нараду з прем'єром заплановано на 17 вересня. До цього моменту, за словами операторів ринку, ціна зрідженого газу в роздробі може почати знижуватися.

Нагадаємо, з кінця липня по 28 серпня ціна автогазу у великих мережах у Києві виросла в середньому на 5 грн/л і перевалила відмітку в 16,5 грн/л. Це рекордні ціни для України. Попередній пік - 13,2 грн/л - було зафіксовано у вересні 2016 року.

Основним фактором подорожчання аналітики називають брак ресурсу. У двадцятих числах серпня в багатьох роздрібних мережах автогаз ситуативно знімався з продажу або продавався за талонами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram