ГоловнаЕкономікаБізнес

МЕРТ: санкції проти імпортерів не стали причиною подорожчання автогазу

Обмеження були скасовані до набуття чинності.

МЕРТ: санкції проти імпортерів не стали причиною подорожчання автогазу
Фото: drive2.ru

Міністерство економічного розвитку і торгівлі відкинуло звинувачення в тому, що однією з причин різкого подорожчання автогазу стали санкції проти імпортерів, введення яких розглядалося в лютому.

"Санкції на зовнішньоекономічну діяльність, які ми адмініструємо за поданням СБУ, не зупинили діяльність жодного гравця на ринку. Коли виходить наказ про санкції, він набуває чинності через 40 днів - власне, щоб можна було подати апеляцію. У цьому випадку так і сталося, СБУ змінила подання - і ми скасували наказ до набуття ним чинності", - написав перший заступник голови МЕРТ Максим Нефьодов у фейсбуці.

Заступник міністра вважає, що різкий стрибок цін обумовлений виниклим дефіцитом автогазу.

"Росіяни поставили на ремонт свої нафтопереробні заводи, а також дали власні експортні ліцензії тільки "Роснафті", плюс не вистачає цистерн для швидкої зміни логістики. Тому зараз дефіцит", - пояснив Нефьодов.

Ціна автогазу в Україні за останні тижні зросла до 16,5 грн/л. Це рекордні ціни для України. Попередній пік - 13,2 грн/л - було зафіксовано у вересні 2016 року.

Нагадаємо, МЕРТ наказом від 6 лютого за поданням СБУ ввело санкції проти 17 українських трейдерів нафтопродуктів. Нардеп Сергій Лещенко тоді заявляв, що дії СБУ спрямовані на розчищення ринку для виведення нового гравця, пов'язаного з Віктором Медведчуком.

Санкції мали набути чинності з 18 березня, проте 24 лютого МЕРТ повідомило, що санкцій не введуть, оскільки СБУ не вдалося довести протиправні дії імпортерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram