ГоловнаЕкономікаБізнес

Виробники заявляють, що з вини лобістів дешеві цигарки можуть подорожчати до 28 грн

Виробники заявляють, що з вини лобістів дешеві цигарки можуть подорожчати до 28 грн
Фото: EPA/UPG

Асоціація виробників тютюнових виробів заявляє про спробу лобістів "протягнути" через ВР України закон, який зрівняє ціну тютюнових виробів середнього і низького цінових сегментів, знищить українських виробників цигарок і заблокує ринок для нових гравців. Наслідки будуть фатальними для державного бюджету і економіки загалом, а найдешевша пачка цигарок коштуватиме не менш ніж 28 грн уже з 1.01.18 р.

Про це йдеться в письмовому зверненні асоціації до народних депутатів ВР України, пише Апостроф.

Виробники пояснили, що йдеться про законопроект №6683 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування тютюнових виробів", зареєстрований 11.07.2017 року депутатами Кужель О. В., Загорієм Г. В., Писаренком В. В. та Мельничуком С. П. В асоціації вважають, що нардепи лобіюють "картельну змову" компаній "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" і "В.А.Т. Прилуки". Зазначені іноземні виробники планують установити коефіцієнт, за допомогою якого фіксується мінімальна ціна тютюнових виробів на ринку на рівні 1,85 - відповідно, ціна найдешевшої пачки цигарок буде не меншою за 28 грн. Тютюнові гіганти намагаються прирівняти на законодавчому рівні ціну тютюнових виробів усіх торгових марок середнього і низького цінових сегментів, що, зі свого боку, дозволить їм витіснити з ринку дешеві цигарки. В асоціації стверджують, що це призведе до створення монополії, зруйнує конкуренцію у вітчизняній тютюновій галузі, дозволить більш дорогому сегменту тютюнових виробів знищити дешевший сегмент, забезпечить окремим іноземним виробникам величезні надприбутки в обхід державного бюджету. Постраждають насамперед вітчизняні курці і національні виробників недорогих тютюнових виробів. Як наслідок - буде рости тіньовий ринок тютюнових виробів.

При цьому в галузевій асоціації пояснюють, що законопроект №6683 повністю суперечить нормам чинного європейського законодавства, а саме Директиві Ради ЄС 2011/64/ЄС від 21 червня 2011 року. Як приклад також подають рішення Європейського суду - справа №С-221/08 Єврокомісії проти Ірландії (пункт №55), справа №С-197/08 Єврокомісії проти Франції (пункт №53) і Єврокомісії проти Австрії (пункт №43). Цими рішеннями визнали протиправними та скасували законодавчі акти зазначених країн щодо встановлення аналогічних коефіцієнтів при визначенні цін на тютюнові вироби.

Окрім того, в асоціації звернули увагу на роз'яснення Антимонопольного комітету України (№126-29/02-8287 від 01.08.2017 року) щодо цього законопроекту: за нинішньої моделі ринку встановлення фіксованого розміру мінімальних і максимальних роздрібних цін матиме антиконкурентний ефект, призведе до продажу всіх марок цигарок усіх виробників за однаковою мінімальною ціною роздрібною ціною і до неможливості виробників конкурувати за споживача (витіснення з ринку продукції виробників "нижчої" собівартості виробниками виробів "вищої" собівартості і як наслідок - переходу споживачів до споживання марки цигарок "вищої" собівартості товари за однаковою ціною з маркою сигарет "нижчої" собівартості).

Таким чином, законопроект №6683 суперечить Угоді про асоціацію України з ЄС, його прийняття повністю розбалансує український бюджет. Щоб уникнути ризику, необхідно рівномірно і однозначно розподілити податкове навантаження між усіма ціновими сегментами тютюнових виробів, як пропонується в альтернативному законопроекті №6683-1 від 21.07.2017 року. Пропонується збільшення специфічної ставки акцизного податку на 33%, підвищення адвалорної ставки акцизного податку на 8% (з 12% до 20%) і збільшення мінімального акцизного навантаження з кожної тисячі сигарет у розмірі 792,75 грн, що забезпечить орієнтовне додаткове надходження до бюджету 11,8 млрд грн на рік (ці ставки акцизного податку забезпечать установлення акцизу в ціні тютюнових виробів на рівні не менш ніж 60%, що, зі свого боку, суттєво зменшить ризики зростання тіньового ринку на території України), стверджують в Асоціації виробників тютюнових виробів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram