ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україну можуть не прийти мільярди потенційних інвестицій, - Раїд Бу Хамсін

"Арабський енергетичний альянс" прокоментував звинувачення у зв'язках з оточенням Януковича.

В Україну можуть не прийти мільярди потенційних інвестицій, - Раїд Бу Хамсін
Фото: business.ua

Компанії "Кувейт Енерджі Юкрейн" і "Арабський енергетичний альянс ЮЕй" ніколи не входили у сферу впливу будь-яких українських політиків, чиновників або бізнес-груп. Про це в інтерв'ю виданню "Бизнес" заявив президент ТОВ "Арабський енергетичний альянс" Раїд Бу Хамсін.

"У ЗМІ з'являються коментарі, що нібито наша компанія входить у сферу впливу міністра часів Януковича Едуарда Ставицького. Ми неодноразово висловлювалися з цього приводу - у 2004 році компанія "Рудіс" підписала договір спільної діяльності з "Укргазвидобуванням" терміном на 10 років. У 2010 році, коли власником компанії вже був "Кувейт Енерджі", нам довелося продати половину своєї частки в спільній діяльності і передати функцію оператора в СД українській компанії "Укрбуд", - зазначив він.

Як зазначив Раїд Бу Хамсін, у 2011 році за позовом "Укргазвидобування", яке володіло 50% частки в СД, була зроблена спроба розірвати цей договір і виключити "Кувейт Енерджі Юкрейн" з договору. "Одночасно надійшли наполегливі пропозиції поступитися своєю часткою в спільній діяльності українським компаніям за дуже низьку ціну. Компанія довела, що звинувачення на її адресу були надуманими, і у 2012 році договір було визнано розірваним тільки з "Укрбудом". Цього ж року його місце зайняв "Фаворит систем", який, як стверджують ЗМІ, пов'язаний зі Ставицьким. Аж до входження до складу СД компанії "Фаворит систем" у серпні 2012 року єдиними учасниками спільної діяльності були "Укргазвидобування" і "Кувейт Енерджі Юкрейн" ("Арабський енергетичний альянс ЮЕй")", - заявив він.

Однак, за словами Раїда Бу Хамсіна, "Укргазвидобування" не передало видобутих у цей період вуглеводнів на баланс СД, хоча після цього спільна діяльність успішно проводилася аж до травня 2014 року, коли минув термін договору. "ПАТ "Укргазвидобування" так і не виконало судових рішень 2013 року, які залишаються чинними на сьогодні, про передачу цих ресурсів, і проігнорувало виконавче провадження, відкрите для реалізації цього рішення. Той факт, що ми не змогли в той час отримати свою частку в спільному майні, чітко показує, що ні до пана Ставицького, ні до влади того періоду в цілому наша компанія не мала жодного стосунку", - підкреслив він.

При цьому він заявив, що компанія керується принципом ведення виключно господарської діяльності й утримується від участі в діяльності політичних або олігархічних груп в Україні. "Свої інтереси із захисту інвестицій ми відстоюємо виключно в юридичному полі, а також шляхом направлення пропозицій в Європейську Бізнес Асоціацію та Американську торгову палату в Україні, членами яких ми є. Для України зараз на кону не 231 млн грн, на кону мільярди потенційних інвестицій, які можуть прийти. А можуть і не прийти, якщо репутація країни в середовищі великих інвесторів буде зіпсована. Президент Петро Порошенко докладає чимало зусиль на міжнародній арені, щоб залучити в Україну інвестиції. Однак всі зусилля можуть бути нівельовані ситуаціями, подібними до нашої, оскільки ризики для бізнесу дуже великі", - підкреслив він.

Раніше "Укргазвидобування" заявило про спробу ТОВ "Арабський енергетичний альянс" заволодіти коштами компанії в розмірі 231,6 млн грн, що може нашкодити виробничій діяльності найбільшого газовидобувного підприємства України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram