ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд визнав ліквідацію банку "Михайлівський" незаконною

Банк не був стороною договорів позики, а лише виконував розпорядження клієнта.

Суд визнав ліквідацію банку "Михайлівський" незаконною
Фото: Сергей Нужненко

Окружний адміністративний суд Києва 15 травня визнав незаконною ліквідацію банку "Михайлівський".

Про це йдеться в матеріалах суду.

Суд констатував, що перерахування 1,507 млрд гривень з рахунку ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" на рахунки фізосіб хоч і збільшило зобов'язання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, але не було "операціями банку", оскільки банк "Михайлівський" не був стороною договорів позики, а лише виконував розпорядження клієнта.

З огляду на це, суд вирішив, що банк не здійснював операції, через які його зобов'язання перед фізособами в межах гарантованої суми зросли за рахунок зменшення зобов'язань перед юридичними особами, а отже, причин для неплатоспроможності не було.

При цьому суд відмовився зобов'язати Нацбанк виконати всі необхідні дії з відновлення функціонування банку "Михайлівський".

Нагадаємо, 23 травня 2016 року правління НБУ прийняло рішення про зарахування банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних. Таке рішення було прийнято на підставі переведення вкладів фізичних осіб із фінансової компанії на баланс банку. Це, на думку НБУ, збільшило навантаження на ФГВФО з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн. Однак, як повідомляли раніше, вклади фізосіб із фінансової компанії на баланс банку були переведені на вимогу самого НБУ.

У зв'язку з викладеним, банк "Михайлівський" оскаржив визнання його неплатоспроможним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram