ГоловнаЕкономікаДержава

Затримано голову правління банку "Михайлівський"

Ігоря Дорошенка підозрюють у розкраданні 870 млн гривень.

Затримано голову правління банку "Михайлівський"
Фото: wikimapia.org

Прокуратура Києва повідомила голову правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенка про підозру в розкраданні 870 млн гривень і доведенні банку до неплатоспроможності.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури у Фейсбуці.

Дорошенка затримали сьогодні під час спільної операції прокуратури і СБУ. Йому інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ст. 218-1 Кримінального кодексу.

"Службовець разом з невстановленими досудовим слідством особами реалізував злочинну схему, за допомогою якої з банку була виведена багатомільйонна сума грошей вкладників. Зловживаючи своїм службовим становищем, голова правління на підставі незаконного договору переказав 870 млн гривень на рахунок підприємства з ознаками фіктивності", - повідомили в прокуратурі.

Зараз готують клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Слідство триває.

Нагадаємо, раніше співробітники поліції провели 20 обшуків у керівництва банку "Михайлівський". Як розповів керівник столичної поліції Андрій Крищенко, одному фігуранту вже оголосили підозру і він "поїхав" у слідчий ізолятор.

Банк "Михайлівський" закрили 23 травня зі скандалом. 20 травня Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду. Того самого дня банк заявив, що з технічних причин у ньому не працює система "Операційний день банку". Система не працювала весь день, що унеможливлювало доступ куратора до операційних даних.

Система запрацювала тільки пізно ввечері 20 травня. Куратор, отримавши доступ, побачив велику кількість операцій переказування вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн, але НБУ оскаржив ці операції.

Банк "Михайлівський" належить власнику мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Установа була створена влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука. "Михайлівський" - досить велика установа. Його активи становили близько 3 млрд гривень (38-ме місце серед 109 діючих банків), на депозитних рахунках клієнтів було близько 2 млрд грн.

У червні голова НБУ Валерія Гонтарева закликала посадити Поліщука і Дорошенка в тюрму за доведення банку до банкрутства. За її словами, їм світить по п'ять років тюремного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram