ГоловнаЕкономікаДержава

Україна ввела антидемпінгові мита на російські добрива

Уряд пропонує ввести нульове мито на ввезення міндобрив з інших країн.

Україна ввела антидемпінгові мита на російські добрива
Фото: prom.ua

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 18 травня ухвалила рішення відновити дію антидемпінгових заходів на імпорт в Україну азотних добрив (карбаміду і КАС) походженням з Російської Федерації.

Рішення набуде чинності наступного дня після публікації повідомлення в "Урядовому кур'єрі", повідомляють на сайті Мінекономрозвитку.

Мито в розмірі 31,84% застосовуватимуть до всіх виробників карбаміду і КАС походженням із Російської Федерації.

Розслідування встановило факти демпінгу, що завдає шкоди вітчизняним виробникам хімічних добрив і становить загрозу продовольчій безпеці України.

Російська Федерація є основним постачальником добрив в Україну (80-90% від загального обсягу).

МКМТ виступила за диверсифікацію поставок добрив в Україну (з Китаю, країн Близького Сходу, США та інших).

У зв'язку із цим 18 травня уряд схвалив проект закону, який введе нульову ставку мита для ввезення на територію України мінеральних добрив азотної групи. Проект закону покликаний стимулювати експорт азотних добрив в Україну, забезпечити високу конкуренцію і не допустити підвищення цін на внутрішньому ринку.

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року МКМТ прийняла рішення про введення антидемпінгових мит на імпорт карбаміду та КАС з РФ. Вони мали набути чинності через 60 днів. Однак 23 січня 2017 року Міністерство аграрної політики і продовольства попросило припинити введення антидемпінгових мит на період весняно-польових робіт.

13 лютого МКМТ призупинила дію антидемпінгових заходів.

У зв'язку із цим хімзаводи групи Ostchem Дмитра Фірташа зупинилися. У холдингу заявили, що вони можуть узагалі закритися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram