ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін програв суд Yuzgaz

Компанія далі претендує на видобуток газу на Юзівській площі.

Кабмін програв суд Yuzgaz
Фото: runews.su

Київський апеляційний адміністративний суд 8 травня відхилив апеляцію Міністерства енергетики та вугільної промисловості на рішення суду нижчої інстанції, яким визнано незаконною відмову уряду компанії Yuzgaz B.V. (Нідерланди) в участі в угоді про розподіл продукції (УРП) стосовно Юзівської площі (Харківська та Донецька обл.).

Ухвала суду є в Єдиному реєстрі судових рішень.

Кабінет Міністрів 2 листопада відмовив нідерландській Yuzgaz B. V. в участі в УРП стосовно Юзівської площі. Компанія оскаржила це рішення, і 20 березня Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Кабмін відновити розгляд заявки Yuzgaz стосовно Юзівської площі.

Юзівську площу мала розробляти Shell, однак вона вийшла з проекту.

Наприкінці жовтня 2015 року ТОВ "Надра Юзівська", підконтрольна НАК "Надра України", оголосила новий конкурс на залучення інвестора для розробки Юзівської площі. Переможцем цього конкурсу наприкінці липня була оголошена Yuzgaz B. V. (Нідерланди).

Засновником компанії є інвестиційний фонд Emerstone Energy, що входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослав Кінаха (Jaroslav Kinach). Кінах також був президентом Iskander Energy, яка планувала займатися відновленням свердловин з видобутку метану вугільних пластів у Донецькій області. У 90-х роках минулого століття він очолював представництво Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні.

Юзівська ділянка площею 7886 кв. км розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 млрд куб. м, оптимістичний - 20 млрд куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram