ГоловнаЕкономікаДержава

Надзвичайний стан в енергетиці продовжили ще на місяць

Для споживачів це може обернутися відключеннями електроенергії.

Надзвичайний стан в енергетиці продовжили ще на місяць
Фото: EPA/UPG

Уряд на засіданні в четвер продовжив дію надзвичайного стану в енергетиці ще на місяць.

Це вже третє продовження НС в енергетиці, він чинний із 17 лютого і був запроваджений у відповідь на повне припинення постачання антрацитового вугілля з неконтрольованої території Донецької та Луганської областей.

Для кінцевих споживачів електроенергії надзвичайний стан означає можливі (в разі потреби) тимчасові відключення електроенергії (так звані "віялові відключення"), які центральний диспетчер енергосистеми має право застосовувати в разі дефіциту потужності в системі.

У комерційному плані надзвичайний стан означає, що енергосистема переходить у ручне управління, і цінові заявки в тепловій генерації не застосовуватимуться.

Надзвичайний стан розширює повноваження центрального диспетчера НЕК "Укренерго", який отримав право в ручному режимі регулювати вироблення електроенергії кожної конкретної ТЕС.

Також буде знижено вимогу так званого мінімального гарячого резерву теплової генерації з 1 000 МВт до 500 МВт (необхідний для швидкої компенсації потужності в разі аварійного відключення блоку АЕС).

Надзвичайний стан передбачає перехід блоків атомних електростанцій на роботу в режимі тижневого маневрування (часткове розвантаження буде здійснюватися в п'ятницю і відновлення повної потужності в понеділок).

Задекларованою метою цих заходів є економія споживання антрацитового вугілля, постачання якого на ТЕС була припинена 13 лютого в результаті блокади залізничного сполучення через лінію розмежування.

Міненерго вважає, що надзвичайний стан дозволить заощадити від 300 до 350 тис. тонн антрацитового вугілля (для порівняння - до введення надзвичайного стану добове споживання антрацитового вугілля на ТЕС становило близько 30 тис. тонн/добу).

Нагадаємо, у квітні п'ять із шести антрацитових ТЕС на контрольованій території припинили роботу.

В Україні вже неодноразово вводили режим НС на ринку електроенергії. За Арсенія Яценюка це робилося шість разів. Останній період НС припав на кінець 2015 року - початок 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram