ГоловнаЕкономікаДержава

Рада не змогла заповнити свою квоту в конкурсній комісії НКРЕКП

Рішення парламенту фактично блокує зміну складу Нацкомісії.

Рада не змогла заповнити свою квоту в конкурсній комісії НКРЕКП
Фото: telegraf.com.ua

Верховна Рада не змогла заповнити свою квоту в конкурсній комісії, яка повинна буде вибирати членів Нацкомісії з регулювання сфери енергетики та комунальних послуг.

За кандидатуру Костянтина Запайщикова (запропонований комітетом ПЕК) проголосували 214 депутатів. Юрія Шульгу (запропонований комітетом ЖКГ) спочатку підтримали 229 депутатів, але через скарги про "кнопкодавство" рішення довелося переголосувати. З другого разу вдалося набрати лише 221 голос.

Таким чином, обидві кандидатури було відхилено. Рішення парламенту фактично блокує зміну складу НКРЕКП.

Конкурсна комісія повинна складатися з п'ятьох осіб: двох від Ради, двох від Президента й одного від Кабміну. Вона вважається повноважною у випадку затвердження не менш ніж чотирьох осіб.

Восени 2016 року Верховна Рада прийняла закон про незалежного регулятора в сфері електроенергії і комунальних послуг. Згідно з документом, діючі голова і члени регулятора повинні бути звільнені в термін від шести до 18 місяців від дня набуття законом чинності (8 грудня 2016 року). При цьому черговість звільнення голови і членів НКРЕКП закон залишив на розсуд президента.

Своїм указом від 23 березня Порошенко визначив, що не пізніше, ніж через шість місяців від дня набуття законом чинності буде звільнено членів НКРЕКП Юрія Голляка і Володимира Євдокимова; не пізніше, ніж через 12 місяців - Вікторію Морозову і Бориса Циганенка; не пізніше, ніж через 18 місяців - Руслана Машляковського і голову НКРЕКП Дмитра Вовка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram