ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні під загрозою врожай і значна частина експортної виручки, - Федерація роботодавців

Падіння експорту агропродукції може стати однією з причин того, що курс долара зросте до 30-32 гривень вважає експерт.

В Україні під загрозою врожай і значна частина експортної виручки, - Федерація роботодавців
Фото: infoindustria.com.ua

Дефіцит добрив у розмірі 34% може призвести до втрати 2,5 млрд доларів експортної виручки. Про це йдеться в аналітичному дослідженні Федерації роботодавців України і Спілки хіміків України, пише podrobnosti.ua.

Нестача 278 тисяч тонн аміачної селітри, 140 тисяч тонн КАС і 258 тисяч тонн карбаміду виникла через простій вітчизняних українських хімічних підприємств і припинення поставок мінеральних добрив з Росії.

"Поставки імпортних добрив за демпінговими цінами призвели до нечесної конкуренції, внаслідок якої вітчизняні підприємства змушені були зупинити виробництво. Однак імпортери не змогли задовольнити попит, і не зможуть ліквідувати дефіцит упродовж найближчого місяця, який залишився до закінчення посівної", - зазначив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

Крайній термін довнесення добрив у зв'язку з ранньою весною закінчується 30 квітня. Для задоволення потреб аграріїв необхідно терміново запустити хімічні підприємства. Компенсувати дефіцит за рахунок імпортних поставок із Росії не вдасться, оскільки максимальні разові поставки добрив з цієї країни не перевищували 80 тисяч тонн аміачної селітри, 80 тисяч тонн карбаміду, поставки КАС зараз узагалі неможливі.

Підрахунки експертів ФРУ і Спілки хіміків показують, що недовнесення добрив може призвести до зменшення врожаю пшениці на 10 млн тонн, кукурудзи на 5 млн тонн, урожай цукрових буряків і сої опинився під загрозою. Відповідно, можуть суттєво зменшитися обсяги експорту, що призведе до зменшення експортної виручки на 2,5 млрд доларів. Серед наслідків такої ситуації - зростання інфляції до 12% при прогнозі в 9,1%, відсутність традиційного сезонного зниження цін на продукти харчування і курсу долара в період активного експорту сільгосппродукції. Падіння експорту агропродукції може стати однією з причин того, що курс долара сягне 30-32 гривні за долар не в грудні, як планували, а у вересні-жовтні. Зростання цін на паливно-мастильні матеріали запустить цикл зростання цін на всі групи товарів і послуг.

"Єдиний вихід - термінове відновлення подачі газу на українські хімічні підприємства і введення в дію рішення про введення антидемпінгових квот на російські добрива", - наголошено в дослідженні ФРУ і Спілки хіміків. Поставки газу на підприємства були припинені в березні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram