ГоловнаЕкономікаБізнес

"Кернел" купує компанію "Українські аграрні інвестиції" з 240 тис. га землі

Холдинг Веревського обійде Бахматюка за розміром земельного банку.

"Кернел" купує компанію "Українські аграрні інвестиції" з 240 тис. га землі
Андрій Веревський
Фото: www.ipowse.com.ua

Група "Кернел" Андрія Веревського купує холдинг "Українські аграрні інвестиції".

Про це виданню Liga.net розповіли кілька джерел на ринку. Агрохолдинг чекає на дозвіл від Антимонопольного комітету України, і "менеджмент УАІ вже на валізах" в очікуванні, що їх замінять представники "Кернел".

У прес-службі холдингу Веревського побічно підтвердили цю інформацію, зазначивши, що раніше його власник відкрито заявляв про намір розширювати земельний банк.

До цього "Кернел" отримав дозвіл від АМКУ на придбання частки в статутному капіталі десяти аграрних підприємств, які належать Renaisco B.V., дочірньої компанії Glencore International.

Зембанк Glencore становить 70 тис. га, УАІ - понад 240 тис. га. Після придбання активів Kernel може стати найбільшим землекористувачем в Україні з зембанком близько 700 тис. га. Зараз у нього 390 тис. га.

Нині найбільший земельний банк в Україні у UkrLandFarming Олега Бахматюка, він оцінюється в 635 тис. га.

Водночас російська газета "Коммерсант" пише, що "Кернел" продає свій останній актив у Росії - зерновий термінальний комплекс "Тамань". Найімовірнішим претендентом на частку вважається компанія Glencore, якій належить інша половина терміналу.

"Кернел" - один із найбільших агропромислових холдингів в Україні. Він займається виробництвом соняшникової олії, вирощуванням зернових і олійних культур, експортом кукурудзи, пшениці, ячменю. У січні група випустила п'ятирічні єврооблігації з купонною ставкою 8,75%, ставши першою за три роки українською компанією, якій вдалося розмістити євробонди.

"Українські аграрні інвестиції" пов'язані з групою ONEXIM, яка управляє активами російського мільярдера Михайла Прохорова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram