ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін затвердив законопроект про приватизацію спиртзаводів

Продаж "Укрспирту" може принести 5-6 млрд грн.

Кабмін затвердив законопроект про приватизацію спиртзаводів
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу підтримав проект закону "Про демонополізацію і впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі".

Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, це історичне рішення, яке в разі затвердження Верховною Радою дозволить приватизувати спиртову галузь.

В Україні налічують 78 спиртзаводів, з яких працює тільки 15. При цьому частка тіньового обороту спирту сягає 45%. Тільки за 2015 рік втрати бюджету від несплати акцизу і ПДВ тіньовими виробниками склали близько 6 млрд гривень.

Законопроектом запропоновано поділити підприємства спиртової галузі на дві групи. До першої увійдуть ті, за які покупці запропонують найвищу ціну. Нові власники цих підприємство отримають право протягом семи років виробляти харчовий спирт у межах потужності цих об'єктів.

До другої групи увійдуть підприємства, нові власники яких отримають право виробляти тільки технічний спирт. Очікується, що більшість об'єктів другої групи після приватизації будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу.

Також законопроектом передбачено повну лібералізацію експорту спирту з України. Але встановлено семирічний перехідний період, протягом якого імпорт спирту зможуть здійснювати тільки державні підприємства.

"За нашими оцінками, обсяг бюджетних надходжень від приватизації ДП спиртової галузі складе 5-6 млрд грн", - заявив на засіданні Кабміну міністр Тарас Кутовий.

Монопольним виробником спирту в Україні є державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт". Воно виступає і як державна монополія у реалізації спирту на внутрішньому і зовнішніх ринках, здійснює виробництво державної політики і займається організацією ефективної роботи державних підприємств спиртової галузі. У компанії працює більш ніж 5 тис. працівників, що робить її основним роботодавцем у селах і містах, де розташовані виробничі потужності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram