ГоловнаЕкономікаБізнес

Заборона на експорт лісу погіршила фінансовий стан лісгоспів, - експерти

Україна також може втратити фіндопомогу ЄС, якщо мораторій не буде скасовано.

Заборона на експорт лісу погіршила фінансовий стан лісгоспів, - експерти
Фото: npu.gov.ua

Інвестиційна непривабливість, браконьєрські вирубки, занепад лісгоспів і втрата якості української деревини - такі головні загрози мораторію на вивезення лісу-кругляка визначили учасники круглого столу "Експорт лісу: у пошуках компромісу", який відбувся 11 листопада 2016 року в інформагентстві "Укрінформ", пише газета "Голос України".

За словами експертів, мораторій на експорт частини української деревини не вирішив проблеми незаконної вирубки лісів і створив нові загрози лісовому господарству. Зокрема, через зростання залишків лісоматеріалів доходи лісгоспів скоротилися на 65 млн грн.

"Якщо в нас не буде можливості збувати цю деревину на внутрішньому ринку чи на експорт, це може призвести до зупинки деяких лісогосподарських заходів. А це, своєю чергою, в довгостроковій перспективі спровокує погіршення якісного складу лісу", - цитує видання начальника Управління використання лісових ресурсів і науки Держлісагентства Руслана Крикуна.

Втратили підприємства і на різниці цін на деревину на внутрішньому і зовнішньому ринках - близько 300 млн грн. А після введення заборони експорту сосни втрати потрояться.

"Ми прогнозуємо, що від реалізації деревини виключно на внутрішній ринок ми недоодержимо близько мільярда гривень", - зазначив Руслан Крикун.

Іноземні учасники круглого столу акцентували на загрозі для України втратити лінію макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро, якщо мораторій не буде скасовано. Тому європейці очікують дій для викорінення нелегальної заготівлі лісу й усунення перешкод для вільної торгівлі.

"Обмеження впливають і на торгівлю, і на належний розподіл ресурсів у національній економіці, і на обмеження конкуренції. Зрештою, саме в українському випадку мораторій призвів до розквіту контрабанди. Відкриті ринки і прозорі процедури - це найкращий засіб проти незаконних дій", - заявив Міхаель Хармс, директор німецького Комітету зі східноєвропейських економічних відносин.

Видання також зазначає, що чиновникам, народним депутатам і всім зацікавленим сторонам слід терміново проаналізувати наслідки дії закону про мораторій на вивіз лісу-кругляка і прийняти до 1 січня 2017 року альтернативне рішення, яке передбачає системи обліку, торгівлі та контролю за лісом і рівні та зрозумілі правила гри на ринку деревини.

Нагадаємо, експортна заборона вивозити ліс-кругляк, крім сосни, набула чинності з 1 листопада 2015 року. Закон, прийнятий Верховною Радою у квітні 2015-го, також поширює мораторій на експорт сосни з 1 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram