ГоловнаЕкономікаБізнес

Щуриков звинуватив НАБУ і САП у підготовці звинувачення з приводу ОПЗ на підставі фіктивної експертизи

Слідство продовжили через необхідність додаткової експертизи.

Щуриков звинуватив НАБУ і САП у підготовці звинувачення з приводу ОПЗ на підставі фіктивної експертизи
Николай Щуриков
Фото: facebook.com / Николай Щуриков

Перший заступник директора Одеського припортового заводу Микола Щуриков заявив, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) не мають жодних доказів його провини і провини голови наглядової ради ОПЗ Сергія Переломи, крім даних фіктивних експертиз.

У своєму фейсбуці Щуриков пише, що НАБУ зізналося в цьому в своєму останньому клопотанні у справі ОПЗ.

Він повідомив, що 25 серпня детективи НАБУ вручили йому і Переломі клопотання про продовження терміну досудового слідства до чотирьох місяців. "Показово, що підставою для продовження є необхідність проведення додаткової експертизи", - зазначив Щуриков.

Він звернув увагу на такий фрагмент клопотання: "Необхідність отримання висновків додаткової судової економічної експертизи обумовлена необхідністю визначення виду і розміру шкоди, завданих кримінальним правопорушенням".

"З цього випливає, що на момент пред'явлення підозр мені та Переломі НАБУ і САП не мали ніяких доказів нашої провини, крім даних фіктивних експертиз. Фактично НАБУ і САП підтвердили, що всі звинувачення щодо ОПЗ ґрунтуються на фіктивній експертизі приватної фірми. При цьому сторона обвинувачення заявляла, що їм і такі експертизи підійдуть, тому що будь-які суди в них на "гачку", і що протягом місяця нам буде пред'явлено обвинувальний акт", - зазначив Щуриков.

"А директор, він також і засновник (Пилипенко В.В.), аудиторської компанії "Аудит-Конус", яка так завзято виконує замовні експертизи для НАБУ, має пряме відношення до виведення грошей із банку "Надра". Тобто знову, як і з суддями, використано схему, де виконавець під ковпаком у правоохоронців", - додав менеджер ОПЗ.

Щуриков вважає, що НАБУ і САП були використані з метою зриву приватизації ОПЗ і подальшого зниження ціни заводу. Він нагадав про заяву Фонду держмайна: нині завод коштує не 500 млн дол., а 250 млн дол. "А тепер, після розголосу в ЗМІ про очевидні та планомірні дії зі зриву приватизації та зниження ціни заводу, НАБУ, розуміючи, що комусь доведеться відповідати, судорожно намагається хоч якось обґрунтувати свій бєспрєдєл", - наголошує перший заступник директора ОПЗ.

Як відомо, підозру Миколі Щурикову і Сергію Переломі пред'явлено 14 липня. Згідно з кримінально-процесуальним законодавством, справу мали передати в суд 14 вересня 2016 року. Керівник САП Назар Холодницький заявив, що очікує завершення розслідування справи ОПЗ у жовтні. Експерти вважають: якщо ж нове клопотання НАБУ і САП буде задоволено, то розгляд справи по суті в суді перенесуть на ще пізніше, на грудень 2016 року.

Як пишуть ЗМІ, приватна аудиторська компанія "Аудит-Конус", найнята НАБУ у справі Одеського припортового заводу, може мати прямий стосунок до справ фірм-боржників банку "Надра", які виводили гроші перед крахом банку. Також видання відзначають, що аудитори можуть бути пов'язані зі скандальними братами Сегалями, яких розшукує Інтерпол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram