ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch передбачив падіння російської економіки 2016 року

Раніше рейтингове агентство прогнозувало зростання.

Fitch передбачив падіння російської економіки 2016 року
Фото: sostav.ru

У глобальному прогнозі, опублікованому 7 березня, аналітики Fitch спрогнозували, що ВВП Росії 2016 року знизиться на 1,5%. У грудні рейтингове агентство, навпаки, передбачало на наступний рік зростання ВВП на 0,5%.

Такий прогноз аналітики Fitch пояснюють зниженням нафтових цін, що призвело до скорочення корпоративних прибутків і провокує посилення бюджетної політики. При цьому вказують, що високі процентні ставки і падіння реальних доходів населення тисне на споживання, повідомляє РБК.

Fitch також передбачає, що середня ціна нафти Brent 2016 року становитиме $35 за барель, а 2017 року - $45. Це нижче від грудневого прогнозу рейтингового агентства. Аналітики пояснили зміну своєї позиції тим фактом, що видобуток нафти в січні в країнах ОПЕК перевершив їхнє очікування.

Окрім того, тиск на світову економіку сприятиме зниженню темпів зростання економіки Китаю (6,2% замість 6,3% в попередньому прогнозі).

5 березня рейтингове агентство Moody's поставило суверенний кредитний рейтинг Росії, що перебуває на рівні Ba1, на перегляд з можливістю зниження. «Під час перегляду Moody's буде оцінювати ступінь впливу подальшого падіння цін на нафту, які, за прогнозами Moody's, залишаться на низькому рівні протягом декількох років, стан економіки Росії і платіжний баланс, включаючи дефіцит варіантів фінансування державних зобов'язань», - йшлося в повідомленні агентства.

Наприкінці лютого 2015 року Moody’s понизило суверенний кредитний рейтинг Росії до Ba1 з негативним прогнозом, цей рівень вважається «сміттєвим». За місяць до цього свій рейтинг до рівня, що нижчий від інвестиційного (BB +), знизило агентство Standard & Poor's. Fitch із середини січня 2015 року тримає російський рейтинг на рівні BBB-, або на межі "сміттєвого".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram