ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" сподівається відновити постачання в Україну

Компанія розглядає можливість зниження ціни.

"Газпром" сподівається відновити постачання в Україну
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" розраховує протягом найближчих років  продовжувати постачання в Україну, зупинені в листопаді 2015-го. Про це свідчить його непублічний бюджет, який затвердили в грудні 2015 року, пише Bloomberg.

У ньому сказано, що Росія сподівається продавати Україні по 8,8-14,1 млрд кубометрів газу на рік аж до завершення терміну контракту, що чинний до 2019 року. Для порівняння, 2015 року Україна імпортувала тільки 6,1 млрд кубометрів із Росії.

Щоб зберегти український ринок, "Газпром" прорахував різні сценарії, в тому числі зниження ціни до європейського рівня. Цього року ціна на газ у Європі може бути приблизно на 15% нижчою, ніж формульна ціна, прописана в контракті з "Нафтогазом України".

Нагадаємо, що п'ять років тому Росія продавала Україні понад 40 млрд кубометрів газу на рік. З 2012 року Україна почала поступово заміщати російський газ поставками з Європи. У 2015 році імпорт газу з Європи вперше перевищив за обсягом постачання з Росії. Україна імпортувала з ЄС 10,3 млрд кубометрів газу, з Росії - 6,1 млрд кубометрів.

За оцінками міністра енергетики Володимира Демчишина, потреба Україна в імпортному газі на 2016 рік становить лише 11-13 млрд кубометрів. Такий обсяг газу можна отримати завдяки реверсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram