ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна ввела захисне мито на білоруські товари

МКМТ відреагувала на недружні дії проти українських кондитерів і пивоварів

Україна ввела захисне мито на білоруські товари
Фото: avito.st

Україна вирішила ввести з 20 січня захисне мито в розмірі 39,2% на білоруські продукти, серед яких кондитерські вироби, молочна продукція, пиво, горілка, а також шини, трактори та інші товари.

Про це йдеться в повідомленні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Мита стосуються молока і молочних продуктів, сирів усіх видів, цукровмісних кондитерських і хлібобулочних виробів, солодового пива, горілки, миючих і чистячих засобів, кухонних меблів, шин та покришок, комбінованих холодильників-морозильників ємністю до 340 л і морозильних шаф ємністю до 250 л, різних видів тракторів для сільгоспробіт.

Вони вводяться на підставі матеріалів Мінекономіки як відповідь на недружні дії Білорусі стосовно українських підприємств кондитерської і пивоварної галузей. Спецмита буде застосовано з моменту набуття чинності рішення і до припинення недружніх дій з боку Білорусі.

Нагадаємо, що з кінця літа Білорусь ввела обов'язкову державну санітарно-гігієнічну експертизу української продукції. Як повідомляла тоді корпорація "Оболонь", це рішення фактично паралізувало експорт вітчизняних товарів до Білорусі і спричинило значні втрати для українських компаній. За даними компанії, починаючи з 2010 року, це вже третя спроба обмежити імпорт українського пива в Білорусь адміністративними методами.

Асоціація "Укркондпром" у свою чергу повідомляла, що Білорусь щороку вдається до різних технологій блокування доступу українських виробників на свій ринок. "Білорусь, експлуатуючи український ринок у режимі найбільшого сприяння, який забезпечується їй українською стороною, і маючи позитивне торгове сальдо з Україною у розмірі близько півмільярда доларів США, сама вдається до незаконних адміністративних методів блокування доступу українських товарів", - скаржився глава асоціації Олександр Балдинюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram