ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін запропонував блокувати піратський контент без суду

Влада вимагатиме від провайдерів ідентифікувати інтернет-піратів.

Кабмін запропонував блокувати піратський контент без суду
Фото: mctb.ru

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про захист авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет".

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, одним з головних нововведень цього проекту є можливість досудового видалення або блокування піратського контенту, що порушує авторське право (норми закону про авторське право запропоновано поширити на Інтернет). Передбачено штрафні санкції в розмірі 500-1000 неоподатковуваних мінімумів (8500-17000 гривень) за саботування цієї вимоги. Аналогічне покарання буде загрожувати провайдерам за відмову ідентифікувати пірата.

Запропоновано внести зміни до закону про нотаріат, що забезпечать визнання доказів з мережі Інтернет.

"Цей законопроект - крок у напрямку створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Також він унеможливлює застосування економічних санкцій до України як «пріоритетної країни» у «Спеціальному списку 301» і наближає законодавство України до законодавства країн Європейського Союзу, чого, власне, і вимагає Угода про асоціацію між Україною та ЄС", - заявила Олена Мінич, директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Нагадаємо, в травні Мінекономіки анонсувало радикальну реформу сфери захисту прав інтелектуальної власності.

2013 року USTR присвоїла Україні унікальний статус "пріоритетної зарубіжної країни" серед держав, у яких порушують права на інтелектуальну власність американських компаній. У травні 2014 року США виключили Україну зі списків основних порушників у зв'язку з тим, що Україна стала жертвою збройної агресії. 2015 року у "Списку 301" статус України покращився з "найгірших піратів у світі" до країни "під наглядом".

На початку жовтня в рамках підготовки нового "Списку 301" американські асоціації правовласників RIAA (звукозапис) і Асоціація кінокомпаній MPAA (кінокомпанії) назвали три головні піратські сайти в Україні: файлообмінник EX.ua, онлайн-кінотеатр Kinogo.co і торент-ресурс Extratorrent.cc.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram