ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти побачили корупцію в новому роздрібному податку на алкоголь і цигарки

Українське ноу-хау не подобається Євросоюзу.

Експерти побачили корупцію в новому роздрібному податку на алкоголь і цигарки
Фото: ipress.ua

Запровадження додаткового податку на роздрібний продаж алкоголю, цигарок і пального на АЗС для наповнення сільських бюджетів - це додаткова передумова для тіньового ринку. Про це у програмі "Гроші" заявила економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.

За її словами, цей податок - це українське ноу-хау, яке запроваджують уперше у світі. Ніде немає адміністрування такого податку. "В Україні щороку продають цигарок майже на 50 млрд гривень. 5% понад на цю суму - податок, який залишили селянам. Це 2,5 мільярда гривень на рік, або 200 млн щомісяця. Правда, експерти кажуть - у сільські бюджети заходять тільки 140 млн. Шістдесят щомісяця кудись зникають", - підрахували журналісти програми.

"Звичайно, продавці накручують 5% зверху. Але вони радше осідають у кишенях власників кіосків і наливайок", - йдеться в сюжеті.

Фахівці наголошують, що такий податок, крім його корумпованого й аморального змісту, ще й заважає Україні отримати асоціацію з ЄС. Бо європейські експерти однозначно проти нього. За словами Бочі, цей податок запроваджує подвійне оподаткування.

Нагадаємо, від початку цього року в сільських бюджетів повністю відібрали податок на фізичних осіб, а це була чверть всіх грошей, які збирали села. Натомість селянам дозволили накручувати 5% на роздрібний продаж алкоголю, цигарок і пального на АЗС. І залишати ці гроші в себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram