ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько: Україна виконала майже все для другого траншу МВФ

Переговори з кредиторами йдуть складно.

Яресько: Україна виконала майже все для другого траншу МВФ
Фото: Макс Требухов

Міністр фінансів України Наталія Яресько сказала, що вважає виконаними практично всі умови для отримання життєво важливого другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, чия місія завершує роботу в Києві.

"Ми по всіх наших зобов'язаннях зробили майже все... Залишається низка питань, які ми повинні протягом червня виконати, особливо те, що стосується остаточного прийняття законопроектів у Раді", - сказала Яресько журналістам у кулуарах міжнародного форуму в Києві, повідомляє "Рейтер".

Вона не назвала законопроектів, прийняття яких необхідне для рішення ради директорів МВФ про другий транш у рамках схваленої в березні чотирирічної програми на суму $17,5 мільярда.

"Вони абсолютно спокійні щодо політики, дій уряду, ми в програмі (у графіку)", - сказала Яресько.

Говорячи про реструктуризацію зовнішньої заборгованості, міністр назвала переговори складними.

"Ми ведемо переговори з кредиторами. Переговори йдуть дуже важко", - сказала Яресько, не вдаючись у деталі.

Минулого тижня міністр говорила, що бачить прогрес у переговорах і ставить за мету завершити реструктуризацію до засідання ради директорів.

Нагадаємо, програма МВФ передбачає, що до засідання ради директорів у червні Київ домовиться із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію суверенного і квазісуверенного боргу, який накопичила попередня влада до революції в лютому 2014 року.

Домовленість про продовження термінів погашення євробондів, зниження купонних ставок і списання основної частини боргу повинні дати Україні економію на суму $15,3 мільярда протягом найближчих чотирьох років.

Комітет, що представляє інтереси власників євробондів на суму близько $10 мільярдів, що трохи менше від половини включених у реструктуризацію зобов'язань, виступив проти списання основної суми.

Щоб підтримати позиції уряду, український парламент у травні прийняв законопроект, що дає Кабінету Міністрів право ввести мораторій на виплату зовнішніх боргів. Напередодні президент підписав цей документ, який набуде чинності після опублікування.

Від рішення МВФ про другий транш залежить надходження грошей інших західних кредиторів, зокрема 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram