ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько чекає зустрічі з кредиторами України

Транш МВФ не залежить безпосередньо від успіху переговорів, заявила міністр

Яресько чекає зустрічі з кредиторами України
Фото: www.dyvys.in

Міністр фінансів України бачить прогрес у переговорах з кредиторами про реструктуризацію $23-мільярдного зовнішнього боргу і чекає з ними зустрічі, над якою працюють радники.

"Прогрес є, прогрес можна зауважити. Радники в контакті кожен день і працюють над тим, щоб процес пішов уперед", - сказала Наталія Яресько в інтерв'ю агентству "Рейтер" телефоном з Риги, де вона брала участь у саміті "Східного партнерства".

"Ми очікуємо, що в майбутньому наступний крок - це буде зустріч кредиторів", - сказала міністр, але додала, що поки що не може назвати дату.

"Я можу сказати, що прогрес є з точки зору того, що ми з нашими кредиторами постійно ведемо розмови, і впевнена, що ми досягнемо результату", - сказала міністр, відповідаючи на запитання, чи вдалося наблизитися до компромісу в питанні списання частини боргу.

Міністр фінансів сказала, що домовленість про реструктуризацію не є ключовою вимогою для рішення МВФ, чи виділяти Україні другий транш у червні.

"Це не є маяком (програми). Я точно знаю, що це частина програми, виконання якої вони очікують, але це не структурний маяк", - сказала Яресько.

Водночас міністр сказала, що Україна не хотіла б затягувати переговори з кредиторами.

"Я очікую, що ми це зробимо якнайшвидше і закінчимо якомога швидше", - сказала Яресько.

За словами міністра, незважаючи на консультації про реструктуризацію боргу, Київ продовжує обслуговувати євробонди і вчора своєчасно виплатив черговий купон по десятирічних паперах, випущених на $1 мільярд з погашенням в 2016 році.

Водночас вона ухилилася від відповіді, чи буде виплачено черговий купон на дворічні євробонди, під які колишня влада отримала від Росії $3 мільярди в 2013 році і погашення яких настає в грудні 2015 року.

"На сьогоднішній день Україна всі свої зобов'язання виконує, а що буде в майбутньому - краще не коментувати, оскільки це процес", - сказала міністр.

Вона нагадала, що російські дворічні євробонди включено в пакет боргів, що підлягають реструктуризації.

"Ми вважаємо, що це частина програми реструктуризації, і ми не виділяємо їх... Ми на рівних умовах маємо наміру з усіма вести розмову і досягти домовленості", - сказала Яресько.

Нагадаємо, Україна в березні почала консультації з власників своїх євробондів, випущених до зміни влади в лютому минулого року, про реструктуризацію виплат. Влада сподівається заощадити в найближчі чотири роки приблизно $15 мільярдів завдяки відстрочення погашення зобов'язань, зниженню купонних виплат та списання частини основного боргу.

Проте комітет кредиторів, який представляє власників бондів на суму приблизно $10 мільярдів, виступив проти списання основного боргу.

Парламент підтримав уряд у складних переговорах, прийнявши на цьому тижні закон, що дозволяє вводити мораторій на зовнішні виплати.

Реструктуризацію передбачено програмою Міжнародного валютного фонду, рада директорів якого схвалив у березні чотирирічну програму підтримки реформ на Україні на суму $17,5 мільярда, розблокувавши також іншу міжнародну допомогу на $7,5 мільярда.

Київ і Вашингтон заявляли, що очікують домовленості з кредиторами до червня, коли рада директорів МВФ планує розглянути питання про виділення Україні другого траншу.

Зараз у Києві працює місія МВФ, яка аналізує прогрес у виконанні українською владою умов для продовження фінансування.

Перше в цьому році погашення євробондів України припадає на вересень, коли країна повинна виплатити $500 мільйонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram