ГоловнаЕкономікаБізнес

У США порушили справу проти співвласників ЄДАПС

Сидоренка і Васильєва звинувачують у даванні хабара співробітнику ІКАО

У США порушили справу проти співвласників ЄДАПС
Фото: edaps.com

У США порушено кримінальну справу проти власників консорціуму ЄДАПС Олександра Васильєва та Юрія Сидоренка. Про це повідомляє "Німецька хвиля", яка посилається на матеріали кримінальної справи.

Слідчі звинувачують українців в даванні хабара чиновнику Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) Мауріціо Сициліано за допомогу в розвитку бізнесу.

Згідно з матеріалами справи, Сидоренко і Васильєв (його племінник) в 2005-2010 роках щомісяця платили Сициліано 3-5 тисячі доларів і працевлаштували його сина в структурах ЄДАПС в ОАЕ. За це Сициліано допомагав налагоджувати міжнародні контакти. Зокрема, він звів представників ЄДАПС з чиновниками в Кенії, які за хабарі дали компанії великий контракт. Швидше за все, йдеться про інтегровану систему реєстрації населення в Кенії, якою займався ЄДАПС.

Також Сициліано лобіював проект із запровадження електронних паспортів для співробітників "Інтерполу". За його підтримки проект ЄДАПС та "Інтерполу" було підтримано ІКАО.

Доказами в кримінальній справі є електронне листування між українцями та Сициліано, а також свідчення колишнього співробітника консорціуму. Американські слідчі з дозволу суду протягом кілька років моніторили листування підозрюваних через Gmail, а також у Facebook, сервери яких розташовані в США.

11 грудня 2014 року Сициліано затримали в аеропорту Лос-Анджелеса. Васильєва пізніше екстрадували до США зі Швейцарії, де його затримали. Сидоренко перебуває в ОАЕ, де немає договору про екстрадицію зі США.

17 квітня 2015 року Окружний суд північного округу Каліфорнії розглянув скаргу Васильєва та Сициліано на арешт і задовольнив її. Примітно, що адвокатом Васильєва виступила Марта Берш, яка була прокурором у справі проти Павла Лазаренка.

Суд став на бік позивачів і постановив скасувати ордер на їх арешт. Його головний аргумент - жоден з інкримінованих злочинів не було вчинено на території США. Гроші переміщалися на рахунки в Швейцарії громадянинові Венесуели Сициліано, що проживає в Канаді. Васильєв і Сидоренко - українці з паспортами держави Сент-Кітс і Невіс.

21 квітня Васильєв вийшов на свободу.

Однак справу ще не завершено, оскільки прокурори подали на апеляцію. Їхній аргумент полягає в тому, що США щорічно вносять великі суми в ІКАО і тому мають право боротися проти корупції в ній.

Нагадаємо, що в Україні ЄДАПС підозрюють у завищенні цін на продукцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram